Koliko dugo dete sme da bude pred ekranom
03.02.2023 Vaspitanje deteta

Koliko dugo dete sme da bude pred ekranom?

Deca su u današnje vreme od malena okružena ekranima i odrastaju uz njih. Procenjuje se da u Velikoj Britaniji deca od tri do četiri godine provedu prosečno tri sata ispred ekrana svakoga dana. Svaki roditelj postavlja pitanje koliko dugo dete sme da bude pred ekranom.

Mobilni telefoni i tableti deluju kao velika ispomoć roditeljima, distrakcija u trenucima kada žele nešto da urade, a da im dete ne smeta. Međutim, kao i u svemu drugome, važno je uspostaviti balans. U toku prve godine razvoja, dečije ponašanje zavisi od sveta oko njih. Oni uče posmatrajući i zbog toga vaša zavisnost od tehnologije može izazvati i njihovu želju za njom.

Koliko dugo dete sme da bude pred ekranom?

Mada su mnoge aplikacije i igre zabavne i poučne u isto vreme, prekomerna količina vremena ispred ekrana može dovesti do brojnih problema sa dečijim vidom. Između ostalog, kratkovidost, zamor očiju, nelagodnost u očima, zatamnjenje vida i glavobolja se mogu javiti kao posledice.

Kako bi se izbegla trajna oštećenja, trebalo bi deci smanjiti broj časova provedenih ispred ekrana. Ako želite decu da udaljite od tableta, telefona i televizora, u nastavku možete saznati nekoliko metoda na koje možete podstaći svoje dete da prestane da gleda u ekran.

Internet izaziva mentalitet leptira – stanje u  kom mozak leti od stvari do stvari bez potrebe da se dugo fokusira. Kada su deca stalno na pametnim telefonima, nije iznenađenje što im je sve teže da sede u učionici i budu fokusirani duže od sat vremena. Ispostavilo se još da se deca brže umaraju, a čak i njihove motoričke sposobnosti pate zbog stalne upotrebe ekrana osetljivih na dodir, za razliku od igračaka i alata koji zahtevaju ručnu manipulaciju.

Šta je FOBO?

Stručnjaci za socijalnu psihologiju i tehnološki razvoj govorili su o fenomenu poznatom kao FOBO, što je skraćeno od engleskog Fear Of Being Offline ili u prevodu strah od toga da nemamo pristup internetu. Ovaj strah poznat je i kao FOMO (Fear Of Missing Out), odnosno strah od propuštanja. Ovaj strah je u direktnoj vezi sa simptomima anksioznosti. Oni koji se plaše propuštanja prinuđeni su da stalno proveravaju svoje uređaje kako bi bili sigurni da nešto nisu propustili.

Ironija je u tome što, zbog onlajn formata, deca tehnički čitaju sve češće ovih dana – ali to nije posvećeno čitanje, gde sede i pravilno se fokusiraju na knjigu. Prelistavaju kratke blokove teksta i većina njihovih informacija je data u obliku video zapisa.

Sve se svodi na dopamin?

Istraživanja su pokazala da je smanjen raspon pažnje najverovatnija posledica efekta dopamina koji se oslobađa u mozgu dok pretražujemo internet. Dopamin je hemikalija odgovorna za prenošenje signala u mozgu i aktivira se kada se nešto dobro dogodi neočekivano. Povezuje se sa nagradama i zavisničkim ponašanjem. Pretraživanje interneta često dovodi do skoka dopamina i podstiče na traženje na još jedan trenutni maksimum.

Kada su deca stalno izložena ekranima to ne utiče na njihovu sposobnost učenja, ali utiče na njihovu sposobnost da obrađuju informacije i primenjuju ih na smislen način. Kao odgovor na pitanje koliko dugo dete sme da bude pred ekranom, neki stručnjaci preporučuju da se deci ograniči vreme pred ekranom, naročito pred spavanje i posle škole. Uređaji su postali neposredni izvor zabave, a prestali da budu alati koje ljudi koriste kada su im potrebni.

Deca treba da nauče da njihov telefon nije zamena za mozak.

Koliko dugo dete sme da bude pred ekranom: Metode odvikavanja dece od ekrana

U nastavku pročitajte pet saveta koji će vam pomoći da vremenski ograničite korišćenje tehnologije kod vašeg deteta.

1) Postavite jasna pravila za vreme koje dete provodi ispred ekrana

Preporučljivo je da detetu date jasne smernice i pravila o tome kada i kako im je dozvoljeno da koriste telefon ili tablet. Na ovaj način unapred ćete sprečiti svaku zabunu i pomeranje granica. Ako se pobrinete za to da vašem detetu bude jasno kakve će posledice biti ukoliko se ne pridržava vaših pravila, ono će biti svesno da ne treba da krši pravila i razumeće ograničenja. Važno je da se deca dobro naspavaju, a i odrasli imaju problem sa spavanjem ukoliko kasno uveče koriste telefon. Zbog toga je dobro da deca pred spavanje ne koriste telefon, a to vreme može se popuniti knjigama, društvenim igrama, kupanjem ili šetnjom napolju posle večere.

2) Držite tehnologiju van domašaja

Tehnologija je odlična kada je u pitanju usvajanje novih znanja i distrakcije deteta kada je vama to potrebno. Međutim, ukoliko dete previše vremena provodi ispred ekrana, tada vaša e-bebisiterka može biti štetna po zdravlje i razvoj vašeg deteta. Nedostatak druženja i naprezanje očiju zbog stalnog gledanja u ekran su dva rizika kada je preterano korišćenje tehnologije u pitanju.

3) Koristitie roditeljsku kontrolu na uređajima

Preporučuje se da podesite roditeljsku kontrolu tehnologije na svim uređajima koji su dostupni vašem detetu. U zavisnosti od uzrasta deteta, razgovarajte sa njim i objasnite mu kakve sve opasnosti vrebaju na internetu. Uverite se da znate sve lozinke i imena naloga koje vaše dete koristi kako biste bili u mogućnosti da ispratite sve njegove aktivnosti.

4) Podsticanje igre na otvorenom

Za dete nije dobro da čitavog dana bude ispred ekrana i u zatvorenom prostoru. Na vama je da ga aktivno podstičene na alternative tehnologiji, najbolje na igru na otvorenom. Igrice poput žmurke, vožnje bicikla i puštanja zmaja pomoći će detetu da bude zauzeto i aktivno bez potrebe za telefonom.

5)Koliko dugo dete sme da bude pred ekranom – budite dobar primer svom detetu!

Deca uče kroz posmatranje i vaše ponašanje neizbežno utiče na njegovo. Dete kopira sve što vidi od vas jer sa vama provodi najviše vremena. Od ranog detinjstva trebalo bi da se trudite da date dobar primer svojoj deci. Ukoliko ono primeti da ste vi zavisni od tehnologije ono će instinktivno preuzeti vaše ponašanje i krenuti put zavisnosti od tehnologije.

Deca nisu sposobna da razumeju da nisu ista pravila za njih i za vas te će preuzeti vaše ponašanje i želeće što duže da gleda u ekran. Budite dobar primer i sprečite to.

 

Ukoliko ste se pitali koliko dugo dete sme da bude pred ekranom, nadamo se da ste pronašli odgovore.
Jovana Jevtić

Alina Demidenko/GettyImagesPlus

još iz kategorije

Mali radoznalko

04.07.2019 Dete

Od trenutka kad se rodi, mališan je opčinjen svetom koji ga okružuje. Evo kako da podstaknete njegovu radoznalost… [caption id="attachment_12028...

pročitaj još