nagraditi dete
11.04.2023 Vaspitanje deteta

Kako nagraditi dete i podstaknuti dobro ponašanje?

Podsticanje dobrog ponašanja je jednako važno kao i uvođenje discipline. Deca će želeti da ponovo isprate dobar model ponašanja i na taj način će naučiti da se lepo ponašaju. Međutim, kako nagraditi dete? Koje metode su najefektivnije?

Kako nagraditi dete: Čime je uslovljeno ponašanje dece?

Deca uzrasta od  1 do 3 godine su divna i ljubazna, ali veoma izazovna i zbunjujuća. Oni doživljavaju snažne emocije, uče da razlikuju dobro od pogrešnog i shvataju da ne mogu sve da dobiju onako kako su zamislili. Zbog toga su izlivi besa sasvim uobičajeni. Dakle, vaše dete nije loše ako se ovako ponaša. Sa druge strane, ponašanje dece varira u zavisnosti od uzrasta.  Ono uključuje stvari poput učenja kontrolisanja negativnih emocija kao što su bes, tuga i frustracija. I treba da podstičete dete da izražava svoje emocije i da mu pomognete da ih razume.

Možete podstaći dobro ponašanje tako što ćete više pažnje posvetiti dobrom ponašanju nego lošem. Takođe, možete koristiti i opisne pohvale i nagraditi ih pažnjom i ljubavlju. Često su ovakve nagrade mnogo efektnije nego slatkiši ili materijalni pokloni.

Pristup vaše porodice disciplini

Bićete uspešniji u vaspitanju vašeg deteta ako i vi i suprug koristite isti način disciplinovanja. Nastojte da izgradite jako odnos sa svojim detetom koristeći topao ton ljubavi, a takođe uključuje zdrave granice koje će im pomoći u tome da nauče samodisciplinu i obzirnost. Ova kombinacija se naziva autoritativno roditeljstvo. Svim roditeljima je ponekad teško da se nose sa ponašanjem svog deteta, ali pokušajte sa pronađete način da se smirite ako budete ljuti na svoje dete.

Kako nagraditi dete i podstaći dobro ponašanje?

Za početak, pobrinite se da je vaše dete naspavano, da se zrdavo hrani, da živi u bezbednom i zanimljivom okruženju, da je dovoljno  fizičk aktivan na dnevnom nivou. Potom, da bi se vaše dete dobro vladalo možete učiniti nekoliko stvari, uključujući i vašu svest o tome kako vi vidite dobro ponašanje.

  • Imajte realna očekivanja od svog deteta.
  • Koristite rutine kako bi znali šta da sledeće očekuju.
  • Obavezno pohvalite dobro ponašanje kada ga uočite.
  • Budite konkretni u svojim pohvalama. Na primer: „Bravo što si vratila igračke u kutiju.“ Ovo se naziva opisna pohvala.
  • Koristite jasne zahteve i uputstva.
  • Dajte svom detetu mogućnost izbora- Pustite ga da odabere džemper koji želi da nosi.
  • Preformulišite reči sa fokusom na pozitivno. Na primer:  „Kada obučete cipele, ići ćemo u park“ je sasvim drugačiji osećaj od „Ne idemo nigde dok ne obujete cipele!“
  • Pokažite da akcije imaju prirodne posledice. Na primer: „Pošto vam je dugo trebalo da obujete cipele, manje ćemo vremena provesti u parku.“
  • Pripremite svoje dete za predstojeće promene. Na primer: „Za deset minuta idemo kući.“

Izgradnja odnosa punog ljubavi je ključna. Deci je najveća nagrada vaša pažnja, stoga to što ćete ih pohvaliti njima je prava motivacija za bolje ponašanje. Ako su bili posebno dobri, počastite ih odlaskom u park, slatkišem ili novom igračkom, ali naravno uz veliku dozu ljubavi. Samo tako će nagrada zaista imati takav efekat.
fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije