Gasovi u trudnoći
23.03.2023 Korisni saveti

Gasovi u trudnoći: Kako sprečiti nadimanje u trudnoći

Gasovi u trudnoći jedna su od najneprijatnijih pojava koje žena doživljavaju dok su u blaženom stanju. Iako su potpuno normalni, zadaju mnogo glavobolje trudnicama. Inače, upravo su gasovi jedan od najranijih znakova trudnoće. Mogu se javiti već jednu do dve nedelje nakon izostanka menstruacije. Bilo bi lepo kada bi gasovi i nadimanje bili simptomi koje možete ostaviti za sobom kako nedelje prolaze, ali nažalost to nije slučaj.

Gasovi u trudnoći: Šta ih izaziva?

Postoji niz različitih uzroka gasova u trudnoći. Najviše im doprinose sve one hormonske promene koje se dešavaju tokom trudnoće, posebno povišen nivo progesterona. Progesteron je relaksant glatkih mišića koji usporava pražnjenje creva. To rezultira zatvorom i ‘džepovima gasa’, što može biti prilično neprijatno. Drugi uzročnici gasova u trudnoći uključuju:

• Prenatalni vitamini. Ako niste uzimali prenatalne vitamine pre nego što ste zatrudneli, možda ćete primetiti da oni podstiču stvaranje gasova. To se dešava zbog iznenadnog priliva hranljivih materija  što može usporiti probavni trakt i izazvati zatvor i gasove.

Suplementi gvožđa. Većina žena dobija gvožđe koje im je potrebno iz prenatalnih vitamina. Ali ako nalazi pokaži manjak gvožđa u krvi, lekar će vam preporučiti suplemente. Dodaci gvožđa mogu dovesti do zatvora, što zauzvrat može doprineti stvaranju gasova. Povećan unos vode može mnogo pomoći, kao i povećan unos namirnica koje sadrže vlakna. Laksative može koristiti isključivo ako to odobri lekar.

Mirovanje. Da li vam je preporučeno što manje kretanja? Ako je tako, očekujte blagi porast količine gasova u trudnoći. Razlog je što spavanje usporava metabolizam i pokretljivost creva.

• Jedenje određene hrane. Neke namirnice pospešuju stvaranje gasova, poput pržene hrane, brokolija, kupusa i pasulja, pa pokušajte da se držite podalje od tih uobičajenih krivaca.

• Pritisak na debelo crevo kako beba raste. Neizbežan uzrok gasova u trudnoći – posebno u trećem trimestru – je pritisak koji beba vrši na vaše unutrašnje organe dok raste.

Gasovi u trudnoći: Kako olakšati tegobe?

Dakle, šta možete uraditi da ublažite nadimanje i gasove u trudnoći?

  1. Jedite male, redovne obroke i klonite se hrane koja izaziva gasove.
  2. Ako su gasovi konstantni, vodite dnevnik ishrane. Tako ćeete najpre otkriti koje su to problematične namirnice.
  3. Jedite i pijte polako da ne biste progutali višak vazduha (kasnije ćete koristiti ovu tehniku kada hranite bebu!).
  4. Nosite široku odeću da vam bude udobno dok se borite s nadimanjem.
  5. Isprobajte određene joga asane kako bi pokrenuli lenja creva.
  6. Jedite namirnice koje obiluju vlaknima i sprečavaju zatvor.

 
Prostock-Studio/gettyimages.co.uk

još iz kategorije