tegobe u trudnoći
10.05.2022 Trudnoća

Tegobe u trudnoći koje ne smete da zanemarite

U svakom smislu, trudnoća je izazovan i poseban period: psihički, fizički, emocionalno. Sve promene koje se odigravaju tokom devet meseci praćene su nizom najraznovrsnijih simptoma, od kojih je većina neprijatna, ali bezopasna.

Ipak, tokom graviditeta žena se može suočiti sa simptomima koji upozoravaju na to da u njenom organizmu nešto nije u redu i upućuju na prilično opasna stanja. Pravo je pitanje: kako razlikovati uobičajene simptome trudnoće od onih koji ukazuju na poremećaj? Kad reagovati?

Bol u stomaku tokom trudnoće

Ovo je simptom za koji se čini da ga nijedna trudnica ne bi ignorisala. U praksi, to nije tako sigurno. Počev od sedmog meseca, žene često doživljavaju lažne kontrakcije, istezanja materice, bolne udarce bebe… Može se dogoditi da bol koji nije izuzetno snažan pripišu ovakvim, benignim situacijama. Kako ih razaznati?

Kako materica raste, tako se i ligamenti oko nje rastežu i izazivaju povremene bolove koji se manifestuju kao nagli oštri bolovi kad promenite položaj ili kao tupi bolovi, najčešće uveče nakon aktivnog dana. Ako niste sigurni da li je reč o ovakvom bolu, lezite na pola sata. Ukoliko jeste, on će nakon 30 minuta odmora nestati. A ako se za nekoliko sati probudite s bolom, vreme je za posetu lekaru.

U nekom trenutku trudnoće može se dogoditi da iskusite bol u stomaku praćen mučninom ili dijarejom. Uvek je prva pomisao da je reč o stomačnom virusu, ali pazite: kod trudnica ovako može da se manifestuje i problem s bubrezima. No, čak i kad je u pitanju “običan” stomačni virus, vodite računa o hidrataciji i ishrani, a ako se situacija ne smiri za 24 sata, javite se lekaru.

Ukoliko vam se pak jave jaki bolovi slični kontrakcijama ili oštri neravnomerni probadajući bolovi koji ne prolaze ni posle pola sata – bez odlaganja se uputite u porodilište.

Krvarenje u trudnoći

Krvarenje u trudnoći većina žena povezuje sa spontanim pobačajem i ono je svima signal za uzbunu. Ali, nije svako krvarenje jednako opasno. Tokom trudnoće može da se pojavi sukrvičast sekret ili tačkasto krvarenje posle seksualnog odnosa ili pregleda, kao i nakon jačih napora. Ovo nije znak za uzbunu, ali ako se ponovi ili pojača, javite se lekaru. (Saznajte i: KRVARENJE U TRUDNOĆI: Da li je uvek opasno?)

Ako primetite jako vaginalno krvarenje, što pre se obratite lekaru, posebno ako zapazite i druge simptome, kao što su povišena temperatura i probadajući bol.

Oticanje ruku i nogu u trudnoći

Svaka trudnica otiče, naročito ako su napolju visoke temperature ili je stigla do poslednjeg trimestra. Otoci se najviše vide na nogama, listovima, rukama i licu. Ipak, koliko god da je oticanje normalno, ono zahteva da pripazite na svoje zdravlje. Ako otoci počnu da se javljaju iznenada, ako se naglo pojačavaju ili su praćeni glavoboljama i zamućenošću vida, hitno se javite lekaru. Ovo može da ukazuje na preeklampsiju. Lekari će potom pažljivo pratiti kako se situacija dalje odvija i po potrebi će intervenisati.

Jaka glavobolja i zamagljen vid

Povremena glavobolja kad se naprežete ili imate naporan dan, a naročito ako ste pospani, sasvim je u redu i nije razlog za paniku. Malo odmora i hidratacije i bićete kao novi. Međutim, ako glavobolja traje satima, ako ne možete da izdržite bol ili je on praćen dodatnim simptomima, što pre se konsultujte s lekarom. (Pogledajte i: Saznajte sve o preeklampsiji i eklampsiji)

Pojačan svrab u trudnoći

Jači svrab u trudnoći takođe može biti jedan od regularnih i bezazlenih simptoma. Koža abdomena se rasteže i postaje suva, što može izazvati osećaj svraba i peckanja. Hidriranje i redovno mazanje iritiranog područja u većini slučajeva otkloniće ili ublažiće ovaj neprijatan simptom. Međutim, ukoliko je svrab jak, on može da ukazuje na poremećaj u radu jetre.

Stalna žeđ u u poslednjem trimestru

Važno je da pijete dovoljno vode, čak i preko dva litra dnevno. Ovo vam održava homeostazu organizma i ublažava otok ekstremiteta. Ali ukoliko osećate neizdrživu žeđ, ako vas ona budi noću ili su vam konstantno suva usta, popričajte sa svojim ginekologom. To može da bude jedan od znakova gestacijskog dijabetesa.

Bol u bubrezima u trudnoći

Tokom poslednjeg trimestra sasvim je izvesno da će vas boleti leđa. Ali ako osetite bol u predelu bubrega ili u donjoj karlici, još ako se on pojačava kad dugo ne mokrite ili upravo dok se olakšavate, uradite analizu urina. Moguće su urinarne infekcije. (Pročitajte i: Saznajte! Koje infekcije u trudnoći mogu naškoditi bebi?)
ProstockStudio/GettyImagesPlus

još iz kategorije