01.12.2014 Korisni saveti

Saznajte sve o preeklampsiji i eklampsiji

Preeklampsija je komplikacija trudnoće koju karakterišu visok pritisak, otoci i belančevine u mokraći. Javlja se uglavnom u drugoj polovini trudnoće i može biti blaga i teška.

preeklampsija

Ovo stanje se razvije i kod žena koje pre trudnoće nisu imale problema, ali je češće kod žena koje su pre trudnoće imale visok pritisak, šećernu bolest ili neko oboljenje bubrega. Isto tako, češće će do nje doći kod starijih trudnica, žena koje su i u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju i kod žena koje imaju višeplodnu trudnoću.

Šta je eklampsija?

Blag oblik preeklampsije obuhvata manji skok pritiska, uz osrednje otoke, ali teški oblici mogu da dovedu i do velikih problema po rad jetre i bubrega žene, a najteži oblik je tzv “HELLP” sindrom, koji obuhvata anemiju do koje dolazi zbog raspadanja crvenih krvnih zrnaca, povećanje koncentracije enzima jetre i smanjen broj trombocita, što sve ugrožava i bebu i majku. Pre-eklampsija može preći u eklampsiju, koja predstavlja njenu komplikaciju i obuhvata napade koji liče na epilepične, tokom kojih trudnica nije svesna i koji mogu imati veoma ozbiljne posledice i po majku i dete i zahtevaju momentalno završavanje trudnoće. Eklampsija je danas relativno retka, posebno kod žena koje se redovno kontrolišu ali i dalje predstavlja veoma ozbiljnu komplikaciju.

Kada treba da se javim lekaru?

Preeklampsija se nekada može razviti i da vi ne osećate nikakve simptome, i zato je važno da idete na kontrole trudnoće, da bi se, ako krene da se razvija, odmah prepoznala, a simptomi do kojih može doći obuhvataju jake glavobolje, poremećaje vida, muku i povraćanje, teške otoke ruku i nogu, ređe mokrenje i manju količinu urina. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite lekaru.

Mogu li nekako da sprečim ovaj poremećaj?

Da biste smanjili mogućnost pojave ove teške komplikacije trudnoće, obratite pažnju na ono šta jedete – nemojte se mnogo ugojiti, smanjite unos soli na minimum, nemojte pušiti, izbegavajte stres, umereno vežbajte – šetajte, plivajte, redovno idite na kontrole, merite svoj pritisak i na bilo koji od navedenih znakova odmah idite kod lekara.

Izvor: bebac.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije