novi hepatitis kod dece
09.05.2022 Zdravlje deteta

Novi hepatitis kod dece: da li je opasan i kako se zaštititi?

Lekari u svetu zabrinuti su pojavom takozvanog novog hepatitisa – obolenja koje pogađa prvenstveno decu i izaziva akutni hepatitis, a čiji se uzrok još ne zna. U Srbiji još nema zvanično registrovanih slučajeva bolesti koja će dobiti naziv hepatitis F.

Šta do sada znamo o novom hepatitisu?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije do sada je registrovano najmanje 288 slučajeva novog hepatitisa među decom i to u 20 različitih zemalja. Samo u Americi registrovano je 106 slučajeva hepatitisa nepoznatog uzroka, koje trenutno ispituje tamošnja CDC – Centar za prevenciju i kontrolu bolesti.  (Pročitajte i: Zašto se i kada pojavljuje žutica kod dece?)

Uzrok ove ozbiljne epidemije za sada nije poznat, čak se još uvek sa sigurnošću ne zna ni šta je izaziva. Još uvek nije poznato čak ni gde je zabeležen nulti slučaj, odnosno prvi oboleli pacijent. Epidemiolozi trenutno tragaju za odgovorima na ovo, kao i na pitanje kako se može zaustaviti širenje virusa i koje mere prevencije bi trebalo primeniti.

Za sada je najšire prihvaćena teorija da ovo obolenje izaziva adeno virus, ali istraživanja još nisu dala konačnu potvrdu.  Obolevala su deca od jednog meseca starosti do 16 godina, a oko 10 odsto zaraženih mališana moralo je na transplantaciju jetre. Prijavljena je i najmanje jedna smrt.

Koji su simptomi novog hepatitisa?

Lekari ovu bolest opisuju kao hronični hepatitis i navode da su oboleloj deci bitno povišeni enzimi jetre. U većini slučajeva deca su primljena na lečenje sa stomačnim problemima: bolom u stomaku, dijarejom i povraćanjem.  Temperatura, napominju lekari SZO, nije obavezan simptom. Kod neke dece javlja se i prebojenost beonjača ili žuta boja kože.

Pedijatri: nema mesta za paniku

Lekari smatraju da još uvek nema razloga za preveliku zabrinutost. U Srbiji još uvek nije potvrđen nijedan zvaničan slučaj, iako se u Beogradu jedan devetogodišnjak leči od akutnog hepatitisa za sada neutvrđenog uzroka.

Kako zaštititi decu od novog hepatitisa?

Pošto još nisu poznati načini prenošenja i uzročnik ove bolesti, teško je dati konkertnu preporuku za prevenciju. Ali, lekari kažu da je lična higijena, često i valjano pranje ruku, kao i temeljno pranje voća i povrća jedan od osnovnih načina zaštite.
Zinkevych/Getty

još iz kategorije