Curi nosić, beba kašlje?


Bebe su veoma podložne infekcijama disajnih organa zbog toga što su njihovi disajni putevi mnogo uži nego kod odraslih osoba. Ipak, postoje načini da se ove neprijatne infekcije izbegnu…

Kijanje je OK
Kao što je rečeno, disajni putevi kod beba su uzani, pa ukoliku budu „napadnuti“ infekcijom, sluzokoža u njima natekne, stvori se sluz, vazduh ne može da struji kako bi trebalo, pa beba teško diše. Ukoliko beba počne da kija i na taj način „pročisti“ disajne puteve, ne morate da brinete, međutim, ako do kijanja ne dođe, već beba počne da se „bori“ za vazduh, svakako morate odmah da se posavetujete sa lekarom. Treba da znate i to da je novorođena beba u prvih mesec dana zaštićena od infekcija antitelima koje je dobila od vas, međutim, ta zaštita kasnije počinje da slabi, pa je infekcija pogotovo moguća, naročito u toku hladnih i kišovitih meseci.

3 najčešća problema
Curenje iz nosića
Bebin nosić je zapušen, iz njega curi sluz, beba kija i kašlje.
Šta to može da bude? Najverovatnije je reč o prehladi. Obično je uzrokuje virus a prolazi sama od sebe, za svega nekoliko dana. Redovno čistite bebin nosić i stavljajte joj kapi morske vode u njega.

Beba kašlje
Beba kašlje, teško diše, a iz njenih grudi se čuje „škripanje“.
Šta to može da bude? Upala poznata pod nazivom krup. Ovo je virusna infekcija koja može da bude veoma ozbiljna. Olakšajte bebi disanje tako što ćete na radijatore postaviti posude sa vodom ili je odnesite u kupatilo u kojem ste prethodno iz slavine pustili vrelu vodu, pa u vazduhu ima dosta vodene pare.

Kašlje, teško diše i ima temperaturu
Pluća su joj puna sluzi, kašlje i ima povišenu temepraturu.
Šta to može da bude? Ono što roditelji najviše mrze – bronhitis. Imunološki sistem malog deteta nije dovoljno razvijen, pa su ovakve infekcije veoma česte, naročito zimi. Obavezno odnesite dete kod lekara koji će mu propisati odgovarajuću terapiju i posavetovati vas kako da bebi olakšate disanje.

Kada treba hitno lekaru?
– Beba je poplavela i bori se za vazduh
– Dok diše, u bebinim plućima se čuju zvuci nalik hrkanju
– Uznemirena je, teško diše, ima temperaturu iznad 38 stepeni C (naročito ako je mlađa od tri meseca) i veoma je plačljiva
– Uporno kašlje, ponekad se čak zaceni od plača i ostaje bez vazduha

Sprečite infekcije!
– Majčino mleko jača bebin imunitet, pa je ona otpornija prema infekcijama
– Beba ne sme da boravi u zagušljivoj i zadimljenoj prostoriji
– Nakon šest meseci, beba svakodnevno treba da dobija sveže voće i povrće. Ove namirnice su dobri „borci“ protiv bakterija i virusa.
– Redovno perite bebine ruke jer mikroorganizmi koji izazivaju infekcije disajnih organa mogu da „prežive“ na rukama i po nekoliko sati. Dovoljno je da beba strpa ručicu u usta i eto infekcije!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije