Kućni ljubimci i deca: Prednosti
13.05.2023 Zdravlje deteta

Kućni ljubimci i deca: Zajednički život može biti izazovan

Kućni ljubimci i deca su dobri jedni za druge. Posedovanje kućnog ljubimca je zabavno, ali briga o njemu može biti skupa i može oduzimati mnogo vremena. Veterinar vam može pomoći da izaberete dobar izbor kada je u pitanju kućni ljubimac.

Kućni ljubimci i deca: Prednosti

 • Jači imuni sistem kod dece
 • Razvijanje empatije
 • Bolje reagovanje na tugu i stres
 • Manja šansa za usamljenost
 • Bolje društvene veštine

Kućni ljubimci i trudnoća

Ukoliko ste trudni i razmišljate o kućnom ljubimcu, možda je bolje da sačekate da se porodite. Toksoplazmoza je infekcija koja može izazvati brojne probleme u trudnoći. Uzrokuje je uobičajeni parazit iz zemljišta ili mačijem pesku koji je kontaminiran mačijim izmetom. Kako biste smanjili rizik od toga, nemojte imati kontakt sa mačićima i njihovim peskom.

Ukoliko ste trudni i imate psa, pokušajte da se uverite da može da hoda tiho na povocu jer samo tako možete šetnje sa bebom i kolicima učiniti prijatnim i  opuštenim. Naučite psa da će mu neka područja u domu biti zabranjena kada beba stiigne. Ukoliko pas traži mnogo pažnje, pazite da mu se ne jave problemi sa ljubomorom prema bebi.

Dobro razmislite da li se možete brinuti o ljubimcu kada beba stigne. Životinje su osetljive na promene u porodici.

Kućni ljubimci i bebe

 • Nikad ne ostavljajte otvoren put do bebe koja spava.
 • Nikada ne ostavljajte bebu nasamo sa kućnim ljubimcem. Mala deca su nemarna i gruba i životinja na to može loše reagovati.
 • Naučite bebu da ne sme da uzima hranu od ljubimca.
 • Mala deca vole životinje, ali ne znaju da se brinu o njima.
 • Naučite dete da bude nežno prema ljubimcu.
 • Naučite dete da ne dozvoljava ljubimcu da mu ližu lice i da redovno pere ruke nakon igranja sa psom.

Bolesti koje se prenose sa ljubimaca

Postoje neke bolesti koje se mogu preneti sa kućnih ljubimaca, To su lišajevi, buve i hidatidne bolesti koje mogu izazvati probleme sa jetrom,

Da se to ne bi desilo  vaćno je da vodite kontrolu o svojoj životinji, da joj dajete redovno lekove protiv parazita i da ga čuvate od buva pomoću ogrlica, praha ili sprejeva koji za to služe. Kućne ljubimce trebalo bi hraniti kuvanom, a ne sirovom hranom . Uz sve to, jako je važno da perete ruke nakon svakog dodirivanja životinje. Nemojte dozvoliti ljubimcu da spava sa vama, i nemojte mu dozvoliti da liže lice vašeg deteta. Ukoliko primetite da je vaš ljubimac bolestan, obavezno posetite veterinara. Srećom, najveći broj ozbiljnijih infekcija koje imaju ljubimci ne prenose se na ljude.

Neke osobe se susreću sa alergijama na ljubimce. Ove alergije pokreću lojne žlezde u koži mačaka ili pseća pljuvačka. Čak i kada životinja nije tu, alegreni se u kući mogu zadržati i do 6 meseci. Ukoliko dete pokaže znake alergije na ljubimca, možda bi vašem ljubimcu trebao novi dom.
Jovana Jevtić

LightFieldStudios/ Getty Images Plus

još iz kategorije