Bebe i kućni ljubimci

U medicinskom časopisu “Pediatrics” objavljena je studija u kojoj se navodi da mališani koji odrastaju uz kućne ljubimce, pre svega pse i mačke, ređe oboljevaju od dece koja nemaju ljubimce. Naučno je dokazano da deca koja su tokom prve godine života u redovnom kontaktu sa mačkama i psima manje kašlju i ređe ih hvata prehlada. Do ovog zaključka se došlo nakon saznanja da previše čisto i sterilno okruženje nije dobro za bebe. Jednostavno, imunitet nema na šta da reaguje i ne jača.

Ranije se verovalo kako su deca koja su u kontaktu sa životinjama pod manjim rizikom da u kasnijem detinjstvu postanu alergična, a najnovija istraživanja kažu kako prašina u kućama u kojima žive psi preventivno deluje i na česte respiratorne infekcije za koje je poznato da povećavaju rizik od astme.

Nije u potpunosti pojašnjeno kako to životinje štite decu od albolesti, ali rezultati su sasvim jasni. Neki stručnjaci tvrde da se tajna krije u životinjskim dlakama kao i u mikrobima koje životinje donose u kuću spolja, jer upravo ti mikrobi pomažu imunitetu koji je još uvek u razvoju da se na vreme nauči braniti od najčešćih virusa i bakterija.

“Verujemo da izloženost dece kućnim ljubimcima na neki način pomaže da imunitet što pre sazri tako da kad se dete susretne sa mikoorganizmima, ono je spremno da se odbrani,” kaže dr Bergot, pedijatar na Univerzitetskoj klinici u Finskoj, koji je učestvovao u istraživanju.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije