24.02.2017 Ishrana trudnica

Značaj vitamina D za trudnice i dojilje

Britansko ministarstvo zdravlja preporučilo je trudnicama i ženama koje doje da tokom mračnih zimskih meseci povećaju unos vitamina D i na taj način smanje rizik oboljevanja deteta od epilepsije i rahitisa.

Ako trudnici ili dojilji nedostaje vitamin D i beba će imati nizak nivo tog vitamina, ali i kalcijuma, što može da uzrokuje epileptične napade u prvim mesecima života – ističu pedijatri.

Tokom leta, dovoljno je petnaestominutno izlaganje suncu glave, ruku i ramena da se u telu stvore dodatne količine vitamina D, ali zimi, kada su sunčana razdoblja ograničena, taj se vitamin mora obezbediti iz hrane. Najbolji izvori su: masna riba (losos, tunjevina, sardina), jaja, žitarice.

Pored toga, prema statutu britanskog Ministarstva zdravlja, trudnice, dojilje i deca do četiri godine mogli bi tokom zime da uzimaju i dodatnih 10 miligram vitamina D.

Nedostatak vitamina D može dovesti do rahitisa, ali i do drugih deformacija kostiju, lošeg oblikovanja zuba, ograničenog rasta i opšteg slabog zdravstvenog stanja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije