Rana trudnoća ili PMS
12.05.2023 Prvi trimestar

Rana trudnoća ili PMS: Prepoznajte simptome

Ukoliko sumnjate da ste u drugom stanju, možda bi bilo dobro da pratite simptome nakon ovulacije da biste da li je u pitanju rana trudnoća ili PMS. U ovom slučaju je strpljenje zaista ključno jer simptomi trudnoće neće postati odmah očigledni.

Pogledajte u nastavku kako možete prepoznati razliku u simptomima i kako da pripremite svoje telo na trudnoću.

Rana trudnoća ili PMS: Prepoznajte simptome

U slučaju nezaštićenog odnosa, ne mora da znači da će istog dana jajna ćelija biti oplođena. Sprematozoidi putuju kroz vaginu i matericu do jajne ćelije čak nekoliko dana. Najranije biste mogli znati 6 dana nakon ovulacije da li ste u drugom stanju ali to je prilično neuobičajeno. Umesto toga, najbolje je da sačekate do očekivane menstruacije da biste bili potpuno sigurni.

Rana trudnoća ili PMS: U čemu je razlika?

Istina je da su PMS i rani znaci trudnoće skoro identični. Razlog je u tome što vaše telo proizvodi više progesterona nedelju dana nakon ovulacije, bez obzira na to da li ste trudni ili ne. S druge strane, progesteron je hormon koji je u stvari odgovoran za mnoge simptome PMS-a, kao što je nadimanje, osetljivost grudi i promene raspoloženja.

Zatim će vaše telo prestati da oslobađa progesteron nakon oko 10 od ovulacije, u slučaju da niste trudni. Simptomi će popustiti i dobićete menstruaciju. Međutim, ako ste u drugom stanju, nastavićete da proizvodite progesteron i doživljavate simptome slične PMS-u.

Menstruacija u odnosu na krvarenje u trudnoći

Prema istraživanju, krvarenje u prvom trimestru se javlja u 15-25% trudnoća. Ponekad je krvarenje uzrokovano implantacijom, što se dešava kada se oplođeno jaje zakači za zid materice. Obično počinje baš kada očekujete menstruaciju ili nekoliko dana ranije. Zbog toga se lako pože zameniti sa početkom menstracije. Takođe može biti praćeno blagim grčevima koji podsećaju na povlačenje i peckanje.

Međutim, postoji nekoliko razlika između implantacijskog krvarenja i menstruacije. Implantacijsko krvarenje obično je manje obilno i traje kraće. Takođe je verovatno da će umesto crvene biti braon ili roze boje. Ali ako ne ne budete imali implantacijsko krvarenje, ne brinite. Kao što smo naveli, nije tako često i moguće je da ste trudni i nosite zdrvu bebu i bez toga.

Šta da radite dok čekate rezultate testa za trudnoću?

Čekanje trenutka dok ne budete sigurni da li ste u drugom stanju može da se čini zaista dugo, posebno kada ne znate da li je u pitanju rana trudnoća ili PMS. Umesto da se brinete, iskoristite ovo vreme da pripremite za moguću trudnoću.

Tretirajte svoje telo kao da ste trudni

Nem apotrebe da preterujete saograničenjima ali poželjno je da se ponašate kao da ste trudni jer biste zaista mogli biti. Dakle, izbegavajte alkohol, ograničite se na jednu do dve šoljice kafe dnevno, smanjite cigarete i preskočite nedovoljno kuvanu ili pečenu morsku hranu, meso i jaja.

Uzmite prenatalni vitamin

Kada počnete da pokušavate da zatrudnite, preporučuje se da uzimate prenatalni vitamin koji sadrži 400mg folne kiseline. Ako imate faktore rizika, možda ćete morati da uzimate jaču dozu. Slobodno uzmite malo crne čokolade i banane jer su bogate folnom kiselinom koja pomaže bebi da se zdravo razvija.

Rana trudnoća ili PMS: Ostanite aktivni

Na kraju, trebali biste da vodite računa i o svom fizičkom zdravlju, bez obzira na simptome. Ako se bavite fizičkom aktivnošću umerenog inteziteta, slobodno nastavite. Vežbanje je odličan način da se oslobodite stresa jer on utiče na vaše zdravlje i plodnost.

Ali možda ovo nije najbolje vreme da počnete sa treningom, ako do sada niste ili za intenzivnu fizičku aktivnost. Treninzi koji značajno podižu telesnu temperaturu (jaki kardio treninzi ili sauna), mogu negativno uticati na implantaciju.

Budite strpljivi i bezbrižni jer je mali život u vama vredan čekanja. Pogledajte i ovo: Rani znaci trudnoće: Ovi simptomi ukazuju na trudnoću pre izostanka menstruacije (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije