Trudnoća uz kontraceptivne pilule
08.05.2023 Začeće

Trudnoća uz kontraceptivne pilule: Da li zaista pružaju zaštitu?

Pilule su popularan izbor kontracepcije za mnoge žene jer su jednostavne za korišćenje ali da li je ipak moguća trudnoća uz kontraceptivne pilule?

Obično se uzima jedna pilula svakog dana tokom 21 dan, a zatim se pravi pauza od sedam dana. Tokom te nedelje se javlja krvarenje poput menstracije. Zatim se ponovo uzimaju pilule nakon što prođe sedam dana. Međutim, da bi bile efikasne, neophodno je detaljno obratiti pažnju na uputstvo.

Otkrivamo vam da li su kontraceptivne pilule pouzdan oblik kontracepcije i kada nisu.

Trudnoća uz kontraceptivne pilule: Da li zaista pružaju zaštitu?

Da li je moguća trudnoća uz kontraceptivne pilule?

Ukoliko ne planirate trudnoću u ovom trenutku, bitno je napomenuti da nijedan oblik kontracepcije nije 100% efikasan. Zbog toga je jedini način da budete sigurni jeste da uradite test na trudnoću. Bez obzira što uzimate kontraceptivne pilule, one ne garantuju zaštitu u potpunosti. Rezultati testa na trudnoću su pouzdani 21 dan nakon nezaštićenog odnosa ili od prvog dana izostanka menstruacije. Ako test pokaže da ste u drugom stanju, trebalo bi da prestanete da uzimate kontraceptivne pilule i obratite se ginekologu što pre. Pomoći će vam i ovo: Rani znaci trudnoće: Ovi simptomi ukazuju na trudnoću pre izostanka menstruacije (mojabeba.rs)

Koliko su kontraceptivne pilule efikasne?

I kombinovane kontracpetivne pilule i pilule koje sadrže samo progesteron imaju efikasnot višu od 99%, s tim da su kombinovane pilule još efikasnije. Međutim, taj procenat je oko 91% uz tipičnu upotrebu. To znači da je vrlo važno da ih uzimate u isto vreme svakog dana, kao i da vodite računa da možda neće biti efikasne ukoliko povratite nekoliko sati nakon što je popijete ili imate dijareju. O tome možete detaljno pročitati na uputstvu.

Važno je da ako ste propustili pilulu, ne uzimate duplu dozu. Uzmite kontraceptivnu pilulu kada se setite, a sutradan je ponovo popijte u uobičajenom terminu. U tom slučaju, vodite računa da koristite i drugi oblik kontracepcije. Pročitajte i ovo: Šta znači slaba linija na testu trudnoće? (mojabeba.rs)

 
Miljana Momirović

CHAIWATPHOTOS/GettyImagesPlus

još iz kategorije