21.06.2018 Kutak za mame

9 neugodnih pitanja koja bi trebalo da postavite ginekologu

Možda vam je bilo neugodno, možda se niste setile u datom trenutku ili vaš lekar jednostavno nije imao odgovor na ova pitanja. U svakom slučaju, vreme je da dobijete neke prave odgovore. 

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Pitanja za giinekologa

Koliko često treba stvarno da idemo kod ginekologa?
To je veoma dobro pitanje, jer su PAP-a preporuke veoma zbunjujuće, a žene treba da shvate da imati Papa test nije isto što i odlazak kod ginekologa. Dakle, potrebna je godišnje jednom posetiti ginekologa, on će odrediti da li je potrebno uraditi Papa test ili ne, i onda, naravno, ako se neki problemi razvijaju u međuvremenu treba bez razmišljanja ponovo posetiti ginekologa. Ali, godišnja poseta je veoma važna.

Da li treba otkazati ginekološki pregled ako imamo menstruaciju?
„To zavisi od toga zašto idete. Ako neko kaže, „Idem, jer imam abnormalno krvarenje” – ginekolog ne može da proceni količinu krvarenja ako čekate da se menstruacija završi. Ako žena ide na redovan godišnji pregled, opet nije problem uraditi Papa test, više se radi o tome da li se osećate prijatno, ali ne morate da otkažete pregled.“

Ja sam mlada, ali moj seksualni nagon je nestao. Zašto?
Vrlo često to može biti zbog lekova, kao što su kontraceptivne pilule ili antidepresivi. Morate posetiti svog lekara.

Da li moram da kažem ginekologu sve o mojoj seksualnoj istoriji?
Mislim da mnogo često, žene misle da će im njihov lekar suditi. Veoma je važno da znate da nismo ovde da vam sudimo i moramo da imamo informacije. Ponekad žene ne mogu da mi kažu da su one imale više seksualnih partnera, aferu, seks bez kondoma. Ne postoji limit sa informacijama. Potrebno je da ginekolog bude upoznat sa seksualnim životom svog pacijenta, jer ženama nije u najboljem interesu da sakriju informacije. Uvek možete pitati nešto, što ne mora da bude zabeleženo u vašem kartonu.

Koja pitanja treba pitati na godišnjem pregledu?
Mnoge žene misle da samo zato što je nešto zajedničko da je takođe normalno. Jedan primer: Oko 30% žena, uključujući i mlade žene, ponekad izgube urin kad kašlju, smeju se ili kijaju i misle da se to samo dešava nakon porođaja ili ako ste već u ozbiljnijim godinama. Ali, postoje stvari koje se mogu uraditi u vezi toga! Dakle, ako žena ima bilo kakav problem o kome ona brine, ona nikada ne treba oklevati da pita.

PROČITAJTE I… 3 problema sa mentruacijom koja morate prijaviti ginekologu

Moj lekar nema rešenje za moje seksualno zdravstvene probleme. Šta sada?
Znamo da žene često ne govore svom ginekologu o seksualnim problemima, kao i bolnim odnosima, a onda nedostaje hrabrosti da pitaju ili njihov lekar često nema odgovor, ili one pretpostavljaju da nema odgovor. Trebalo bi shvatiti da vaš lekar nema odgovor, jer on ili ona nije stručnjak za seksualnu medicinu. To je veoma važno za žene da znaju i zatraže mišljenje drugog lekara.

Ne mogu da postignem orgazam. Da li je to normalno?
Postoje dve potpuno različite kategorije žena koje ne mogu da imaju orgazam. Postoje žena koje nikada nisu doživele orgazam u svom životu u odnosu na žene koje su imale slabe orgazme, a zatim se nešto promenilo. Žena koja je ranije doživljavala orgazam, a sada ne više, ponekad može imati zdravstvene problem koji su na putu. Na primer, dijabetes ili neurološke probleme koji je mogu sprečavati ili možda lek koji trenutno uzima. Takođe može biti uzrok slabog protoka krvi, ili je možda problem sa stanjem karlice.

Žene danas, zaista nisu svesne da postoji potreba za klitoralnu stimulaciju i da je samo mali procenat žena u stanju da doživi orgazam kroz odnos. Ponekad je stvarno u pitanju anatomija ili je potrebno neko obrazovanje kako da se to dogodi. Jer, za momke naravno to je očigledno, a za žene nije tako očigledno.“

Ja mislim da mi pilula ne odgovara, da li da ih koristim?
Mnoga istraživanja o ženama koje koriste pilule navode da je najčešći razlog zašto žene biraju da odustanu od pilula, pogrešno shvatanje da će pilula prouzrokovati debljanje. Mnoge žene koje se bore sa svojom težinom misle da je to zato što su na pilulama, ali to je mit. Žene se neće udebljati od pilula.

Druga stvar koja je manje poznata o pilulama, je da neke žene zapravo imaju vaginalnu suvoću ili vaginalni bol kao rezultat korišćenja pilula, ali njihovi lekari ne mogu da znaju ako im žene to ne kažu. Naravno, ako pokušavate da zatrudnite, trebalo bi da odustanete od pilula.”

Kako ću znati da imam polnu bolest?
Ako imate nezaštićen seks sa novim partnerom, a primetite neobično pražnjenje, pojačan vaginalni sekret ili krv između perioda ili osetite manji bol u stomaku, ako postoje rane na spoljnoj vagini, vulve, te stvari mogu biti okidači.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije