21.06.2018 Kutak za mame

Nega dojki pre i posle dojenja

Da bi se izbegle iritacije, ili čak i ragade, preporučljivo je da se dojke masiraju nekoliko minuta pre podoja. Takođe je preporučljivo oprati ruke da bi se izbegla infekcija izazvana gljivom – Candida Albicans, koja je prisutna kada odojče ima male bele tačkice u usnoj duplji.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nega dojki i dojenje

Infekcija može da se prenese i na majku tokom dojenja i bradavice mogu na postanu crvene i bolne. Iako je ovo iritacija, to nije ozbiljan problem i može lako se izleči uzimanjem lekova koje lekar prepiše. Dojka ne zahteva neki specijalan medicinski tretman ili neki poseban proizvod, jer lučenje iz Montgomerijevih žlezda obezbeđuje neophodnu vlažnost I zaštitu.

Po mišljenju stručnjaka, važno je oprati ruke pre početka dojenja. Neposredno pre dojenja operate dojke mlakom vodom i sterilnom gazom ili praktičnom vlažnom maramicom, specijalno namenjenom za brisanje dojki u periodu dojenja.

PROČITAJTE I… Pripreme za dojenje: Pet važnih pitanja i odgovora

Vodite računa da su napravljene od prirodnih materijala i supstanci i da ne zahtevaju naknadno brisanje. Osim toga, proverite da ne sadrže aktivne supstance koje suše kožu, ili parfeme, koji mogu da izmene prirodni miris majke i uznemire bebu.

Nakon dojenja, operite dojke mlakom vodom bez sapuna i ostavite ih, kad god je moguće, da se osuše prirodnim putem, na vazduhu. Preporučljivo je koristiti uloške za grudi napravljene od materijala koji diše i koji omogućava koži da uvek bude suva.

Takođe se preporučuje da povremeno poprskate bradavice i areole kapljicama svog mleka, naročito u slučaju ragada. Majčino mleko ima svojstva koja sterilišu, hrane, vlaže i leče kožu. Pre stavljanja bebe na dojku, proverite da li joj je slobodan nos i da beba može slobodno da diše. Ukoliko ima potrebe, možete da koristite i fiziološki rastvor.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije