26.11.2016 Zanimljivosti

Dilema! Da li je teže odgajati dečake ili devojčice?

Manje-više od svakoga ćete čuti mišljenje da li je teže odgajati devojčice ili dečake. Za dečake važi da su teži za odgajanje u prvim godinama jer su mnogo življi i nemirniji dok devojčice ulaze u „težak“ period u predadolescenciji kada kod nekih kreću i problemi sa prihvatanjem tela. U tinjedžerskom periodu oba pola su užasno teška za odgajanje. Ali, da li je to istina ili stereotip? Evo nekih naučno dokazanih činjenica o svakom polu a vi sudite sami šta je „teže“…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zašto je pričati sa dečacima ponekad isto kao pričati i sa zidom?

Može biti i zato što od rođenja oni jednostavno ne čuju tako dobro kao i devojčice. Studija iz 2007. urađena u Stokholmu na 30,000 novorođenih beba utvrdila je da je čulo sluha kod devojčica „malo ali značajno“ bolje nego kod dečaka.

Da li dečaci i devojčice različito razmišljaju?

Da! Istraživanja pokazuju da je „povezivanje“ i do 80% mozga zavisno od pola. Za razliku od mozga dečaka koji je 6 do 10 % veći, mozak devojčice u proseku ima više „veza“. Pored toga, deo koji povezuje levu i desnu stranu mozga je veći kod devojčica što može da znači da devojčice mogu da koriste brže i levu i desnu stranu mozga.

Zašto dečaci hoće rađe da se igraju sa nečim mehaničkim a ne sa lutkom?

Po psiholozima sa Univerziteta u Kembridžu, dečaci vole da gledaju mehaničke pokrete više nego ljudske. Kada su dečacima uzrasta od 12 meseci dali da biraju između gledanja u ljude kako pričaju ili brisače stakla kako se pomeraju, oni su bili zapanjeni brisačima.
Drugo istraživanje je pokazalo da su dečaci oko dva meseca ispred devojčica po pitanju razumevanja zakona kretanja – na primer, šta će se desiti kada gurnete loptu.

Moj sin je 100 puta sniman dok je ćerka imala samo snimanje zuba. Da li to ima veze sa polom?

Brojke govore za sebe – po statistikama godišnje ima skoro upola manje hospitalizacija devojčica nego dečaka uopšte a što je još izraženije kod dečaka uzrasta između 10 i 14 godina koji su više nego duplo hospitalizovani zbog povreda nego devojčice istog uzrasta.

Da li je istina da devojčice brže savladaju jezik od dečaka?

Podaci sa više istraživanja pokazuju sledeće:
* Devojčice počinju da pričaju ranije i pričaju razgovetnije od dečaka.
* Prosečna 20-mesečna devojčca ima duplo bogatiji rečnik od prosečnog 20-mesečnog dečaka.
* Postoji mnogo veća verovatnoća da dečak muca.
* U kasnijem uzrastu nema razlike u bogatstvu rečnika ali su devojčice veštije u gramatici.

Da li je istina da je manje verovatno da dečaci imaju problema sa samopouzdanjem?

Istraživanja su pokazala da devojčice odrastaju sa manje samopouzdanja i nesigurnije od dečaka jer su programirane da „udovoljavaju drugima“. Ali, da li to dolazi iz nekog razloga vezanog za pol ili kulturološkog i pritiska društva na devojčice da tuđe potrebe stavljaju na prvo mesto, nije poznato.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije