dehidracija kod dece
08.05.2023 Zdravlje deteta

Dehidracija kod dece: Simptomi i kako da se izborite sa njom?

Unos tečnosti je veoma važan i za odrasle i za decu. Ipak, deca ne žele uvek da piju vodu, čak ih je nekad i teško „naterati“ na to. Međutim, dehidracija kod dece je opasna i stoga morate pronaći način kako da dete pije vodu.

Dehidracija kod dece: Simptomi

Vaše dete mora da održava pravilan unos tečnosti. Posebno kada je toplo vreme ili kada detetu nije dobro zbog dijareje ili bolesti. Dehidraciju je mnogo teže primetiti kod decema li postoje načini. Obratite pažnju na to koliko vode dete pije, kao i na to koliko često ide da mokri i da li mu je urin tamniji nego što bi trebalo. Osim toga,dečje usne i usta mogu biti suve, a takođe će proizvoditi i manje suza ili će oči izgledati upalo. Naravno, vaše dete će i biti žedno u ovom trenutku. Kod beba, fontanela može biti udubljena, a kako deihidracija postaje jača, to se može pogoršati i sa ubrzanim pulsem i plitkim disanjem.

Dehidracija kod dece: Kako se izboriti sa njom?

Majčino mleko je odlično za rehidraciju ako još uvek dojite. Osim toga, ako je dete starije od tri meseca, u konsultaciji sa lekarom možete detetu dati kesicu sa rehidratacionom soli koja se pije sa vodom. Ovo možete nabaviti i u apoteci.

Ako dete povraća, dajte mu gutljaje tečnosi na svakih nekoliko minuta jer neće moći da popije veliku količinu vode odjednom. Takođe, za bebe se često preporučuje korišćenje šprica i davanje 5ml tečnosti svakih pet minuta. Ako to mogu da tolerišu posle sat vremena, pokušajte da povećate količinu. Ako je dete previše pospano ili letargično, obavezno se obratite lekaru.

Prevencija dehidracije

Do dehidracije neće doći ukoliko vaše dete dobija dovoljno tečnosti, posebno kada ima temperaturu ili je bolesno. Malom detetu je potrebo oko 1,3 litara tečnosti svaki dan (oko 5 šolja) što uključuje mleko, vodu i sve što je potrebno za kuvanje i hranu. Uvek uz sebe imajte flašicu sa vodom da bi dete moglo da je pije kada je žedno.
AaronAmat/GettyImagesPlus

još iz kategorije