Dete neće da pije vodu
08.04.2023 Zdravlje deteta

Dete neće da pije vodu: Kako da mu umesto soka podmetnete vodu?

Voda je najbolja za zdravlje i hidrataciju, međutim neka deca jednostavno ne žele da je piju. Čest razlog tome jeste što im se ne sviđa ukus i u tom slučaju dete insistira na soku. Šta da radite ako dete neće da pije vodu?

Dete neće da pije vodu: Kako da je podmetnete umesto soka?

Ako dete stalno pije sok ili slatke napitke, verovatno će rano razviti karijes. Takođe, često umesto vode traže mleko, što takođe nije preporučljivo da ga deca piju u prevelikim dozama zbog problema sa probavnim traktom koje previše mleka može da izazove. Voda je veoma važna i potrebna deci. Zbog toga morate pronaći način da ih nagovorite da je piju. A evo nekoliko saveta kako da to uradite.

Ugrabite priliku kada su žedni

Uvek imajte vodu uz sebe i kada dete bude izmoreno i žedno nakon fizičke aktivnosti, osetiće potrebu da utoli žeđ. Kada je voda jedini izbor koji imaju, verovatno neće toliko insistirati na drugim napicima. Sa druge strane, pokušajte detetu da objasnite zašto je važno za njihovo zdravlje da unose vodu  u organizam.

Dozvolite mali unos gaziranih pića

Mali unos gaziranih pića ne može u velikoj meri naštetiti zubima vaše dece, a oni neće imati neutoljivu želju da probaju nešto novo i znaće da mogu da dobiju određenu količinu i zbog toga neće biti problem da konzumiraju vodu. Međutim, budite sigurni da su ograničenja jasna kako se ne bi stvorila zavisnost.

Pravite vodu sa ukusom

Ako vaše dete ima baš velike poteškoće sa navikavanjem na ukus vode, možete da dodajete nekoliko kapi limuna ili kriške krastavaca. Aromatiziranje vode će detetu biti zanimljivo, a opet će piti vodu sa voćnim ukusom, a ne zaslađeni sok.

Pobrinite se da uvek uza sebe ima flašu vode

Čak i da neće da je pije, ovo može biti način da počne. Ako dete ožedni u školi ili na druženju sa prijateljima, flašica vode će mu dobro doći kada nenadano ožedni.

Poret ovih nekoliko saveta, veoma je važno da pokušate da uvedete naviku da i vi pijete puno vode. Deca često žele da budu kao roditelji, stoga to što će videti vas da pijete vodu, verovatno će pozitivno uticati i na njih. Svakako, jedan od najefikasnijih načina jeste razgovor i to da dete razume zašto je voda važna.  Srećno!
Siarhei SHUNTSIKAU/GettyImagesPlus

još iz kategorije

Prva poseta zubaru

22.02.2017 Dete

Većina odraslih nije ravnodušna kada se nađe u zubarskoj stolici, onda možete misliti kako se u njoj osećaju deca kojima vrlo često nije jasna svrh...

pročitaj još