Moroov refleks
08.02.2023 Zdravlje bebe

Moroov refleks: Šta sve treba da znate o njemu?

Kada postanete roditelji, susrešćete se sa nizom neverovatnih  činjenica o vašoj bebi, uključujući i brojne reflekse sa kojim se oni rađaju. Jedan od njih je i Moroov refleks ili refleks uzbune kako se često naziva. O čemu se radi?

Šta je Moroov refleks?

Moroov refleks je prirodna reakcija vaše bebe na bilo šta zapanjujuće kao što su glasni zvukovi ili osećaj pada. Moroov refleks se manifestuje tao što će oni naglo mahati rukama, uvući kolena ili stisnuti pesnice. Još jedna manifestacija ovog refleksa je plač, ali bez brige, traje samo nekoliko sekundi.

Iako možda izgleda zabrinjavajuće, Moroov refleks nije razlog za brigu. Upravo suprotno. To je znak da je neurološki sistem vaše bebe zdrav i da su njeni prirodni refleksi tu da ih zaštite. To je jedna od prvih stvari koji će vaš pedijatar proveriti kod bebe kada se rodi. Jedina mana je što ovaj refleks može da probudi vašu bebu u snu, što je nezgodno ako ste već iscrpljeni od nespavanja.

Šta uzrokuje Moroov refleks?

Dok su drugi refleksi spontane prirode, Moroov refleks se aktivira spoljašnjim faktorima. Uzroci mogu biti:

  • Iznenadna jaka svetla 
  • Glasni iznenadni zvukovi
  • Osećaj pada – ovo se može desiti ako bebu brzo spustite, a ona ne oseća da ima dovoljno podrške
  • Neočekivani pokret

Moroov refleks traje samo nekoliko sekundi. Neke bebe prestaju da reaguju već nakon nakon nekoliko meseci, međutim do šest meseci bi trebalo već u potpunosti da ih preraste.

Kada treba da budete zabrinuti?

Vaš pedijatar redovno proverava reflekse vaše bebe, ali ako primetite da su refleksi iznenada nestali ili se promenili, ne bi bilo loše da popričate sa lekarom. Takođe, obratite se pedijatru i  ako primetite da ovaj refleks postaje problem, na primer da se stalno bude zbog njega. Postoji i nekoliko stvari koje mogu pomoći kod Moroogvog refleksa:

  • Dobar oslonac – kada nosite ili držite bebu, uverite se da se oseća dodatno bezbedno i sigurno u vašim rukama, držeći vrat i glavu dobro oslonjenim.
  • PovijanjePovijanje bebe može učiniti da se ona oseća sigurno, a usput može sprečiti da se probudi naglim pomeranjem ruku.
  • Kontrola buke – iako ne možemo da budemo potpuno tihi, postoje stvari koje možete učiniti da smanjite zvuk. Ispobajte belu buku ako se nalazite na nekom mestu gde je bučno.

Moroov refleks je u suštini pozitivna stvar ako ga nema previše. Trudite se da se vaša beba oseća sigurno i nemojte da brinete.
Andrey Zhuravlev/GettyImagePlus

još iz kategorije