07.11.2014 Razvoj bebe

Zašto je široko povijanje toliko važno?

Široko povijanje omogućava da glavice butnih kostiju budu pravilno smeštene u čašicama kukova i da na taj način deluju na njihovo produbljivanje. Takođe, sprečava se skraćivanje mišića koji primiču natkolenice, jer svaki disbalans mišića u predelu kukova može da dovede do poremećaja razvoja ovih zglobova.

sirokopovijanje

Dakle, jedna od najvažnijih stvari kojih bi roditelji trebalo da se pridržavaju kada je u pitanju normalan razvoj kukova njihovog mališana, jeste primena širokog povijanja u prvih nekoliko meseci bebinog života.

Poslednjih godina sve više roditelja negoduje široki povoj zbog dugog perioda nošenja, pravdajući to činjenicom da se u mnogim zemljama više ni ne koristi. Ipak, naši stručnjaci došli su do zaključka da u nekim regijama Srbije postoji genetska predispozicija za razvojni poremećaj kukova, a da je korišćenjem širokog povoja, broj takvih slučajeva sveden na minimum.

Pod pritiskom roditelja, lekari nekada popuste, pa se široki povoj skida već posle prve kontrole, i to samo ako je na pregledu kukova ustanovljeno da nema problema u njihovom razvoju.

Zaista nije jasno šta to smeta roditeljima, kada bebi široki povoj ne predstavlja problem. A valjalo bi se prisetiti i stare poslovice: Bolje sprečiti nego lečiti!

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije