Razvoj bebe u stomaku

Razvoj bebe u stomaku: Kada rastu rukice, nogice i prstići?

Možda će vas iznenaditi da bebine rukice i nogice počinju da rastu već u petoj nedelji trudnoće. Otkrivamo vam razvoj bebe u stomaku iz nedelje u nedelju.

Razvoj bebe u stomaku: Kada rastu rukice, nogice i prstići?

Razvoj bebe u stomaku: Rukice i nogice

U drugom mesecu trudnoće, između 5. i 8. nedelje, vašoj bebici će se formirati sićušni pupoljci koji će na kraju prerasti u ruke i noge. Njihovi prstići na rukama i nogama, koji u ovoj fazi izgledaju pomalo kao lopatice, takođe se formiraju na kraju ovih pupoljaka. Od 9. do 12. nedelje, ruke, šačice, prsti na rukama, stopalima i nogicama su potpuno razvijeni. Vaša beba može čak početi da otvara i zatvara šaku. Sada počinju da se formiraju i nokti na rukama i nogama.

Oko 9. nedelje, razvijaju se prostori za zglobove laktova i kolena. U 10. nedelji, nogice i rukice više ne izgledaju kao peraja, već vaša beba sada može i da ih savija.

Nastaviće da se produžavaju, a kako rastu, bebine ruke će se približavati jedna drugoj i čak će se dodirivati ili prelaziti jedna preko druge. To možete čak i primetiti na ultrazvuku počevši od 20. do 22. nedelje.

Nervi, kosti i mišići se takođe razvijaju. Nervne ćelije su prisutne u 5. nedelji, a tokom 6. i 7. nedelje počinje da raste tkivo koje će postati kičma i druge kosti vaše bebe. Mišićno tkivo i kosti nastavljaju da se razvijaju od 15. do 18. nedelje. Mišići i kosti ruku i nogu, kao i ostali u telu vaše bebe, u potpunosti se razvijaju do 35. do 37. nedelje.

Prstići i noktići na rukama i nogama vaše bebe

U 6. nedelji trudnoće, vaša beba i dalje spojene prstiće. Tokom narednih nekoliko nedelja, prsti na rukama i nogama će postati duži i počeće da se odvajaju. Do 12. nedelje vaša beba će imati svoj jedinstveni otisak prsta i može početi da savija prste na rukama i nogama.

Tokom prvog trimestra počinje razvoj noktića vaše bebe. Oni se formiraju na rukama u 12. nedelji, a zatim u 17. nedelji trudnoće počinju da se razvijaju i nokti na nogama vaše bebe.

Tokom trećeg trimestra, nokti na rukama i nogama vaše bebe su postali mnogo duži. Nokti će im dostići vrhove prstiju u 34. nedelji, a nokti na nogama su odmah iza, dostižući vrhove prstiju u 38. nedelji.

Razvoj bebe u stomaku: Kada počinje da se pomera?

Prvi pokreti koje vaša bebica pravi više liče na spontane trzaje i istezanje. Počinju oko 7. do 8. nedelje i vidljivi su na ultrazvučnom pregledu. Pošto ne možete da osetite ove pokrete, prilično je neverovatno videti na ultrazvučnom ekranu koliko je vaša beba aktivna!

Pokreti vaše bebe postaju intenzivniji sa 12 nedelja. U ovoj fazi bebe su u stanju da otvaraju i zatvaraju rukice i savijaju nožne prstiće, a mogu da pomeraju ruke i nogice – u početku sve zajedno, a na kraju i posebno,

Sa 16 nedelja, vaša beba će početi da se kreće i savija svoje udove na koordinisaniji način kako njen nervni sistem nastavlja da se razvija. Možda ćete početi da osećate pokrete vaše bebe u to vreme, posebno ako je ovo vaša druga ili sledeća trudnoća, ili može potrajati od 20. do 22. nedelje ako je ovo vaša prva trudnoća.

Ako se vaša posteljica nalazi na prednjem zidu materice (nazvana prednja posteljica), možda će biti potrebno više vremena da osetite udarce. To je normalno. Drugi mogu da osete pokrete vaše bebe tako što će staviti ruku na vaš stomak – ali tek nekoliko nedelja nakon što vi osetite pokret iznutra. Otkrijte i: Štucanje bebe u stomaku: Da li fetus stvarno štuca? – mojabeba.rs

Kako pomoći bebi da se razvija?

Da biste podstakli pravilan razvoj rukica i nogica vaše bebe, vodite računa da imate dobro izbalansiranu ishranu i uzimajte prenatalni vitamin svaki dan. Dobijanje dovoljno kalcijuma i vitamina D će pomoći u jačanju kostiju vaše bebe dok se razvijaju. Mlečni proizvodi i tamno, lisnato zelenilo su odlični izvori kalcijuma; obogaćeno mleko i masne ribe poput lososa imaju puno vitamina D. Takođe ćete želeti da jedete dovoljno proteina, koji su neophodni za razvoj mišića – na primer meso, riba, morski plodovi, jaja, pasulj i orašasti plodovi.

Neke bebice su aktivnije tokom popodneva i uveče, druge su ujutru živahnije. Trebalo bi da osetite kako se beba pomera nekoliko puta dnevno. Ako primetite da se vaša beba ne kreće onoliko koliko obično, odmah pozovite svog ginekologa koji će uraditi ultrazvuk da vidi zašto se vaša beba uspavala ali bez brige, to je sve sasvim normalno – nekada i njima treba malo duži odmor! Pogledajte i: Bebini emotivni doživljaji u maminom stomaku – mojabeba.rs
Miljana Momirović

vadimguzhva/GettyImagesPlus

još iz kategorije