Beba neće na stomak
25.03.2023 Razvoj bebe

Beba neće na stomak: Ali mora! Važno je!

Zašto beba neće na stomak? Bebe provode dobar deo prvih nekoliko meseci spavajući na leđima, ali je za njih ključno da budu i na stomaku tokom dana. „Vreme za stomačić“, kako se zove, pomaže bebama da ojačaju gornji deo tela i pripreme se za prevrtanje, sedenje i puzanje. A šta raditi kada beba neće da leži na stomaku?

Beba neće na stomak: Zašto je „vreme za stomačić“ važno?

Zamislite to kao mini vežbu za bebu: boravak na stomaku pomaže bebi da ojača mišiće glave, vrata i ramena. To je ključno za sve aktivnosti koje su bitne u prvoj godini života, kao što su prevrtanje, sedenje, puzanje i na kraju hodanje. Osim toga, na taj način se smanjuje rizik od pozicione plagiocefalije (poznate i kao sindrom ravne glave), što se dešava kada se bebina glava spljošti u nekim delovima zbog stalnog ležanja na leđima. Iako je stavljanje bebe na leđa dok spava najbezbednije za nju, to znači da provodi mnogo vremena vršeći pritisak na leđa i bočne strane glave. Dok su bile u stomaku, bebe su imale priliku da iskuse različite položaje. Ako je beba potpuno zdrava, možete već u prvim nedeljama nakon izlaska iz porodilišta da je stavljate da leži na stomaku dva do tri puta dnevno po dva minuta. Postepeno se to vreme povećava sve dok ne dostignete 20  do 30 minuta dnevno. I nemojte da vas brine to što se beba opire tome. To je potpuno normalno.

A zašto beba neće na stomak

Iako je vreme za stomak nesumnjivo važno, stvarnost je da ga bebe uglavnom ne vole. Jedan od mogućih razloga je taj što jednostavno nisu navikle na to, jer sve vreme spavaju na leđima. Drugi razlog je taj što beba, dok leži na stomaku, ne može da podigne glavu i razgleda okolinu. I još joj je glava zagnjurena u krevet. Nije nimalo zabavno.  I važno je napomenuti da nikada bebu ne treba stavljati na stomak neposredno posle jela ili makar ne pre nego što je podrignula.

Šta pomaže?

Teško je slušati bebu kako plače svaki put kad je stavite da leži na stomaku. Ali to ne znači da treba da odustanete. Glavu gore- postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da olakšate bebi ležanje na stomaku:

Pravi tajming: Birajte vreme kada je beba dobro raspoložena. Na kraju krajeva, ako jeveć umorne, razdražljiva ili gladna, mnogo je veća verovatnoća da će odreagovati burno kada je stavite na stomak. Pokušajte da to uradite posle dremke, kada je beba raspoložena za igru.

Stavite bebu na grudi. Ako beba ne voli da leži na stomaku na krevetu ili podu, lezite i stavite je na svoje grudi.  Beba voli da gleda mamino lice i sluša njen glas. Uradite to nekoliko puta dnevno.  Ili stavite bebu u krilo i lagano joj masirajte leđa ili nežno njišete njene noge napred-nazad.

Daj bebi nešto da radi. Igračke i drugi bezbedni predmeti mogu uveliko pomoći da beba ostane angažovana tokom ležanja na stomaku.

Pridruži se bebi na podu. Ne samo da učešće roditelja čini vreme na stomaku zabavnijim, već i pomaže da se beba poveže sa vama. Lezite na stomak licem u lice s bebom dok joj pevate ili pričate.

Pomozite im da podignu glavu. Jedan od razloga zašto beba mrzi vreme za stomak je taj što još ne mogu da podignu glavu da vide šta je ispred njih. Da bi ublažili njenu frustraciju, stavite savije peškir ili ćebence ispod njenih grudi.

 
FamVeld/gettyimages.co.uk

još iz kategorije