Vreme je za nošu! Odvikavanje od pelena – za 5 dana!

Otkrijte kako da „toalet trening” prođe brzo i lako, te da se završi uspešno – za veoma kratko vreme!

Baš kao izbijanje novog zuba, skidanje pelena pokazatelj je detetovog napretka. Ali dok zub izraste kad je sam spreman, za skidanje pelena – mališanu je neophodna pomoć roditelja, jer nije uvek očigledno kad je za to pravi trenutak. Da bismo vam pomogli da se opustite i da lakše prođete sve faze ovog procesa, donosimo vam jednostavan petodnevni plan koji su osmislili stručnjaci za dečji razvoj.

Većina nas provodi i dalje mnogo više vremena kod kuće, zbog još uvek aktuelne pandemije, što olakšava stvar – omogućava kontinuirano sprovođenje petodnevnog treninga. Dakle, ako vaš mališan pokazuje jasne znake spremnosti/zainteresovanosti za korišćenje noše, iskoristite tu situaciju, jer ako propustite taj period – kasnije će biti samo teže. Isto tako, nemojte očekivati instant rezultate – strpljenje, doslednost i istrajnost su najvažniji faktori + puno ljubavi, pohvala i ohrabrivanja.

Zapitajte se da li je vaš mališan svestan kad vrši fiziološke potrebe. Ako traži da mu promenite pelenu, to je zaista dobar znak. Pomozite detetu da postane svesno te situacije tako što ćete mu usmeriti pažnju na nju. Kad primetite da piški, ili da kaki, koristite osnovne reči u pitanju: „Da li sad piškiš ili kakiš?” Takođe obratite pažnju na pojavu dužih perioda suve pelene, jer su one pokazatelj da dete sad ima bolju kontrolu nad fiziološkim funkcijama.

Pre nego što počnete

Kad procenite da je vaše dete spremno za prelazak s pelena na nošu, prvo izvršite neophodne pripreme. Nabavite adekvatnu knjigu/slikovnicu sa simpatičnim opisima i prikazima privikavanja na nošu i čitajte mu je svaki dan u toku nedelje. Potom uključite mališana u nabavku neophodnih stvari – noša, sedišta za toalet-šolju, gaćice i sl. – ili odlaskom u prodavnicu ili preko onlajn prodaje. Držite nošu u sobi u kojoj najduže boravite, na vidnom mestu za dete. Utvrdite jasan sistem nagrađivanja i objasnite detetu čemu on služi. Ne brinite, ne radi se o podmićivanju! To je nagrađivanje deteta za njegovu spremnost i trud da isproba nešto novo i veoma je važno za uspešno savladavanje nove veštine. Upotrebite svoju maštu za kreiranje sistema nagrađivanja po važnosti uspešno obavljenog „zadatka”. Tako nešto će biti neverovatno stimulativno za dete i olakšaće mu tranziciju u „mališana koji više ne koristi pelene”!

1. DAN

Odmah nakon što se mališan probudi, skinite mu pelene, obucite mu gaćice i objasnite mu da su pelene „samo za noć”. Potom mu ponudite da sedi na noši, na svakih 20 do 35 minuta, uz pitanje: „Hoćemo li da probamo? Dobićeš divnu nalepnicu ako uspeš!” Ohrabrujte mališana rečima i, ako traži od vas da mu ponovo stavite pelene, recite da ste ih sve potrošili. Plan aktivnost u prvom danu treba da bude jednostavan – svako ometanje može da bude razlog za „nezgode”. Izađite i napolje bez pelene u poslepodnevnim satima, zadržite se maksimalno pola sata i – ponesite nošu.

2. DAN

Drugi dan treninga je pravo vreme da počnete da podstičete mališana da preuzme inicijativu u usvajanju većeg stepena samostalnosti. Dozvolite mu da sam obuče gaćice i tražite od njega da vam pokaže gde se nalazi noša. Često podsećajte mališana na ono što treba da uradi: „Nemoj da zaboraviš da kažeš mami kad ti se piški/kaki”.

Budite spremni na otpor – prvi dan je sve bilo novo i zanimljivo, ali već drugog dana bi dete moglo da odbije da sedne na nošu. Skretanje pažnje je ključno važna stvar u ovoj fazi. Stavite kutiju s igračkama pored mališana, tako da može slobodno da se igra, dok sedi na noši. Svakog dana menjajte stvarčice za igru, ali dopustite detetu da se koristi njima samo dok je na noši. Osmislite i neki drugi oblik igre – na primer, pravite mehure od sapunice, kojim ćete zadržati pažnju mališana. Ipak, nemojte ga postaviti ispred TV ekrana, već ga angažujte u nekoj igri (npr. slaganje kockica). Drugog dana treninga česte su i „nezgode”, ali ne dozvolite da vas to obeshrabri. Kada se to desi, nemojte pokazivati razočaranje, već recite: „Kaki nije mesto u gaćicama…”. Obucite detetu čiste gaćice, uz komentar: „Ovoga puta nema nagrade, ali sledeći put kad uspeš – biće!” Budite pozitivni i smireni.

3. DAN

Najvažnije je da budete dosledni. Noša mora da bude obavezni „rekvizit”, koji ćete uvek imati uza sebe. Ako više vremena provodite napolju, ne zaboravite da sa sobom ponesete i nagrade za uspešno obavljen zadatak. Treći dan treninga je, takođe, dobar trenutak da napravite malu reviziju dosadašnjeg uspeha i da razgovarate s detetom o tome šta je naučilo. Učinite to kroz slikovnice, koje prikazuju proces upotrebe noše i prateće higijenske navike (obavezno pranje ruku!). Na kraju, nastojte da budete opušteni, jer ako ste pod stresom – dete će to registrovati, što može odložiti uspeh treninga.

4. DAN

Četvrtog dana mališan će biti svesniji svojih fizioloških potreba, što može da izazove kod njega i osećaj stida. Ako se to desi, jako je važno da mu pokažete da poštujete njegovu intimu. Prvi korak jeste da nošu prenesete iz sobe u kojoj sede drugi ljudi, na neko izolovanije mesto – na primer iza fotelje, te treba da kažete detetu da vas pozove kad završi. Potom, nemojte da obraćate pažnju na njega. Ukoliko mališan ide u vrtić, obavestite vaspitačice da ste započeli proces odvikavanja od pelena i zamolite ih da sprovode isti program. Takođe, tražite od njih da vam „podnesu izveštaj” o korišćenju noše tokom boravka u vrtiću, da biste mogli adekvatno da nagradite dete.

5. DAN

Sad je trenutak da budete „štedljiviji” kad je nagrada u pitanju, te da to uradite samo kad mališan samoinicijativno traži da koristi nošu. Kada se tako nešto desi, obavezno pohvalite dete, ali nemojte pokazivati prekomerno oduševljenje – poenta je da se ova navika usvoji kao nešto prirodno i normalno, a ne kao nešto posebno. Osim toga, nemojte da brinete zbog poneke „nezgode”, jer se, ipak, radi o prvim danima usvajanja nečega novog za dete. Mališani obično oklevaju da koriste nošu za veliku nuždu, ali je važno da budete istrajni u nastojanjima da se dete navikne da kaki u nošu. Ako se pak ukaki u gaćice, pokažite mu kako da sadržaj prebaci u nošu, a potom i u toaletnu šolju.

Osam stvari koje treba, i ne treba, da radite tokom navikavanja na nošu

Dete mora da unosi dovoljno tečnosti, jer u suprotnom postoji rizik i od opstipacije.

Ako dete ne želi da koristi nošu, postavite adapter za toaletnu dasku. Neki mališani preferiraju upotrebu toaletne šolje od samog početka, naročito kad je u pitanju velika nužda.

Dajte mališanu da pije samo vodu, mleko i sokove bez šećera. Zaslađeni napici deluju kao diuretici i stimulišu produkciju urina, što povećava mogućnost od čestih „nezgoda”.

Proces navikavanja možete obustaviti, i kasnije ponoviti, ukoliko dete nije spremno za novi korak. Ako se u prvoj nedelji treninga često dešavaju „nezgode”, obustavite proces, te ga ponovite nakon nekoliko nedelja.

Dopustite mališanu da vodi ovu igru. Svako dete je priča za sebe i zbog toga nemojte ga porediti s drugom decom. Ne započinjite navikavanje na nošu samo zato što drugi ljudi misle da tako treba.

Pokušajte da naučite svog dečaka da prvo piški na noši. Imate dosta vremena da ga naučite da to radi i u stojećem položaju.

Nemojte ostavljati mališana da dugo sedi na noši. Pomozite mu da nauči da prepozna stvarnu potrebu da obavi malu i veliku nuždu. Ponudite mu da sedi na noši samo nekoliko minuta, u češćim intervalima.

Nemojte da započinjete odvikavanje od pelena ako ste se tek preselili u novu kuću, ako je mališan tek krenuo u vrtić, ili se tek oporavio od bolesti. Sačekajte nekoliko nedelja da se redovne navike ustale, pre nego što pokušate da uvedete još jednu veliku promenu u život svog deteta.

Praktični saveti

Evo šta bi vam moglo zatrebati tokom perioda odvikavanja od pelena:

*Torba/ruksak za nošu tokom boravaka van kuće.

*Specijalno sedište koje se fiksira na toaletnu dasku (adapter).

*Gaćice za više upotreba s umetkom od vodonepromočivog materijala. Dete će osetiti da je mokro, ali će ovaj materijal sprečiti izlivanje.

* Igračke za animaciju tokom korišćenja noše (plišane igračke, nalepnice, slikovnice i dr.)
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije