Trogodišnjak i dalje piški u krevet: Ima li razloga za brigu?
23.05.2023 Razvoj deteta

Trogodišnjak i dalje piški u krevet: Ima li razloga za brigu?

Mnoga deca, čak i kada su preko dana naučena na nošu, u toku noći piške u krevet. Pročitajte ovaj tekst i saznajte da li ima razloga za brigu ako trogodišnjak i dalje piški u krevet.

Trogodišnjak i dalje piški u krevet: Ima li razloga za brigu?

Nemojte se izenaditi ukoliko vaš trogodišnjak, koji preko dana uvek koristi nošu, ponekad noću ima problema sa kontrolisanjem mokrenja. U pitanju je česta i normalna pojava, posebno kada deteima svega tri godine. Dnevna i noćna kontrola su odvojene prekretnice za navikavanje deteta na nošu. Zbog toga se one događaju u odvojenim vremenskim intervalima. Pve dve prekretnice dešavaju se nekada u razmaku od nekoliko meseci, a nekada je razlika i više od godinu dana.

Čak i deca koja bez izuzetka koriste nošu mogu imati problema sa mokrenjem u krevetu. Ova pojava moće se događati sve do sedme godine, a najvažnije je da zapamtite da je ovo mokrenje u krevet ustvari nenamerno. Dakle, dete to ne može da kontroliše i nema potrebe da ga zbog toga kažnjavate. Kao što svakom detetu zubi rastu u različito vreme, kao što svako dete prohoda i progovori u različitom trenutku, tako je i sa noćnim piškenjem u krevet. Ono je ustvari u skladu sa fizičkim razvojem deteta i sa njim se ne može žuriti.

Ukoliko i vaše dete ima ovih problema, najbolje je da koristite donji veš koji se može prati ili veš za jednokratnu upotrebu napravljen baš za decu koja piške u krevet. Uvek budite spremni da mu priskočite u pomoć sa suvim čaršavima, pidžamom i drugim potrebnim predmetima. Budite mirni i pružite detetu utehu kada se ova noćna nesreća dogodi. Ukoliko dete bude uznemireno, uverite ga da znate da ovo nije njegova krivica.

Mokrenje u krevet skoro uvek nestane samo od sebe nakon nekog vremena, ali ukoliko smatrate da iza ovog čestog problema ipak leži neki ozbiljniji razlog, nemojte izbegavati da o tome razgovarate sa doktorom. Nekada ovi problemi mogu imati veze sa strahovima i stresom.
Jovana Jevtić

tatyana_tomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije