prosečan rast deteta
08.01.2023 Razvoj deteta

Koliko moje dete treba da poraste za jednu godinu?

Teško je odoleti iskušenju da svoje dete ne poredite s njegovim vršnjacima, pa i kad je rast u pitanju. Iako smo svesni da je visina i težina individualna karakteristika i da svako dete raste svojim tempom, roditeljima je teško da ne brinu oko toga da li se njihovo dete razvija željenim tempom.

Koliko treba da raste beba?

Prosečna beba ima između tri i tri i po kilograma i duga je 49 do 51 centimetar. U prvoj godini života dete najintezivnije raste: za tih 12 meseci vaše maleno porašće neverovatnih 25 centimetara! Sa godinu dana deca u proseku dostignu do 75 centimetara. (Pročitajte i: 5 neobičnih pojava tokom rasta i razvoja bebe)

U drugoj godini života, mališani obično porastu za polovinu visine koju su stekli u prvoj godini. Ako je vaše dete za prvih 12 meseci života poraslo idealnih 25 centimatara možete očekivati da će do 24. meseca porasti još dodatnih 12 do 13 centimetara. Medicina je utvrdila da devojčica sa 18 meseci obično dosegne polovinu svog ukupnog rasta, dok će dečak do kraja puberteta duplirati svoju visinu s drugog rođendana.

Koliko treba da poraste predškolac?

Nakon intenzivne dve godine, rast deteta se usporava. Sve do puberteta mališani će rasti oko pet do šest centimetara godišnje. Obično, deca rastu brže tokom leta, a usporavaju zimi. Nemojte se brinuti ako primetite da vaše dete u nekom periodu stagnira, vrlo je verovatno da će u samo nekoliko nedelja dorasti za narednu veličinu garderobe. Najvažnije je da je rast kontinuiran i da dete napreduje iz godine u godinu. Pedijatri su skloni da kažu da nema razloga za brigu ukoliko mališan za godinu dana izraste za jedan broj obuće i jednu konfekcijsku veličinu odeće.

Ishrana i rast deteta

Visina deteta zavisi, pre svega, od genetskih faktora, pa je teško očekivati da će  dete biti košarkaš ako su oba roditelja niska. Ipak, svaka naredna generacija bude viša za otprilike pet centimetara u odnosu na prethodnu, ili je bar tako u većini slučajeva. Uz genetske faktore, izuzetan uticaj na rast i ukupnu visinu deteta ima ishrana. Dete mora da jede raznovrsnu hranu, bogatu proteinima, vitaminima i mineralima, kako bi doseglo maksimalnu visinu za koju ima genetske predispozicije. (Pročitajte i: Ishrana deteta od treće do šeste godine)

Kada deca prestaju da rastu?

Takođe, kada stignu do školskog perioda, počinju značajno da se vide promene u načinu na koji rastu devojčice i dečaci. Pošto ranije ulaze u pubertet, devojčice brže napreduju u periodu između osme i 12. godine, pa često budu i više od svojih vršnjaka. Ipak, ciklus rasta devojčica završava se na kraju puberteta, negde oko 18-19 godine, dok dečaci mogu da rastu do čak 25 godina! Skok u rastu tokom puberteta dečaci obično dožive tek nakon 15. godine, zato, mame dečaka, ne brinite!

Šta su percentili i poremećaj rasta?

Rast deteta se prati od rođenja do izlaska iz adolescentske faze, preko sistematskih pregleda. Na njima, pedijatar vašeg deteta unosi izmerene podatke na takozvanu kartu rasta, na kojoj se nalaze i percentile, posebne krive koje pokazuju da li vaše dete prati svoje vršnjake. Svi rezultati koji se nalaze između 3 i 97 percentila smatraju se normalnim, zato – bez panike!

Poremećaje rasta, kažu lekari, ima manje od tri odsto dece i oni se uspešno detektuju pre puberteta. Da nešto nije u redu, možete posumnjati ako:

  • telesna visina deteta je ispod tri percentila za određeni uzrast i pol;
  • niska brzina rasta izmerena u periodu od najmanje šest meseci, bez obzira na telesnu visinu;
  • telesna visina koja je manja od 25 percentila, uz istovremeno odstupanje od ciljne visine za 5 cm;
  • deca rođena sa malom telesnom masom i/ili dužinom koja posle dve godine ne dostignu visinu u skladu sa visinom roditelja;
  • deca koja u pubertetu ne pokažu očekivani pubertetski skok rasta

 

 
Brian A Jackson/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije