04.07.2018 Porodica

Sedam „vrtićkih“ tipova roditelja

Svakog jutra možemo videti različite tipove mama i tata koji svoje dete ostavljaju na čuvanje. Na primer:

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Poslovni roditelj

Ovo je tip roditelja koji deluje distancirano. Jedva pozdravlja druge roditelje, mehanički stavlja detetove stvari u ormarić, doprati dete do sobe, na brzinu se saginje kako bi mu dao kratak zagrljaj i odlazi bez osvrtanja.

2. Neorganizovani roditelj

Roditelj koji očigledno kasni, deluje smušeno s poluosmehom na licu, često zaboravlja detetove stvari, pa se naknadno vraća.

3. Roditelj koji okleva

Ovaj roditelj nikako da se odvoji od deteta, grli ga, ljubi i oteže, željelo to dete ili ne. Obično još nešto mora pitati tetu i nekoliko se puta naviriti preko stakla u sobu. Zadržati će se još malo i kako bi proučio nije li što propustio s oglasne ploče.

4. Bučan roditelj

Pojavljuje se i postaje centar pažnje. Glasno pozdravlja sve, uključujući osoblje, decu i druge roditelje. Šali se sa svima i jednostavno je prepun energije.

5. Roditelj pod stresom

Ulazi čvrsta koraka i vuče dete za sobom. Ovaj roditelj očigledno ima koješta na pameti i ostavlja dete bez puno interakcije. Dete, ili sretno utrčava u sobu, željno pozitivne energije, ili mu je roditelj već prenio svoj stres pa je uplakano.

6. Roditelj koji se žali

Čim stigne, hvata se ukoštac sa stvarima koje tu treba rešiti. Zašto u ormariću meg deteta nema vešalice? Zašto je krevetić mog deteta u ćošku? Obraćaju li tete uopšte pažnju na tu decu?

7. Roditelj s manirima

Pristojno i mirno ulazi s detetom, razgovarajući s njime o nekoj temi. Po potrebi pomaže detetu pri presvlačenju. Potom sledi zagrljaj, poljubac i „Vidimo se kasnije!”, a zatim odlazi.

U nekom trenutku, svi smo mi bili svaki od ovih tipova roditelja. Dobro znamo kako je to biti roditelj koji okleva. Ako su deca posve mala, početkom nove vrtićke godine im dajemo veliki zagrljaj i poljubac, ali nakon toga bismo najradije još malo ostali.

Ostatak godine obično „vrludamo” između poslovnog i pristojnog roditelja. Ima jutara kad žurimo na posao, pa zagrlimo i poljubimo dete, i vani smo. Drugo jutro možda imamo vremena duboko udahnuti i smestiti dete na način da mu čak malo pomognemo u povezivanju s prijateljima i tetama.

Jeste li ikad razmišljali o tome kako ostavljate dete u vrtiću? Primećujete li ponašanje drugih roditelja?
A možda je najbolje ponekad postaviti sebi samo jedno pitanje – Kakav „vrtićki” tip roditelja treba moje dete?

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije