Simptomi trudnoće po nedeljama
05.04.2023 Trudnoća

Simptomi trudnoće po nedeljama: Evo šta očekuje vaše telo

Ako ste saznali da ste trudni, onda se sigurno pitate šta sve očekuje vaš organizam.  Evo koji su simptomi trudnoće po nedeljama i kako ćete se osećati dok očekujete novog člana vaše porodice.

Simptomi trudnoće po nedeljama

Vaše telo će doživeti veliki broj promena tokom trudnoće od osetljivosti gornjeg dela tela u prvom tromesečju do bolova u leđima u trećem. Iako se svaka trudnoća razlikuje, neki simptomi su češći od drugih.  Dakle, ovo su simptomi koji se najčešće dešavaju u ovom periodu, ali nemojte preterano da brinete ako se neki simptom pojavi ranije ili kasnije. U svakom slučaju, najbolje je da se konsultujete sa lekarom za svaku nedoumicu po pitanju trudnoće.

1. nedelja

Lekari računaju termin porođaja od prvog dana vaše menstruacije do vaše poslednje menstruacije, pa tako prva nedelje trudnoće može započeti i početkom poslednje menstruacije koju ste imali. To znači da još niste tehnički trudni. Možete očekivati da ćete imati tipične menstrualne simptome, uključujući i krvarenje, grčeve i promene raspoloženja.

2. nedelja

Ovo je nedelja kada se dešava ovulacija, tačnije kada vaš jajnik oslobađa zrelo jaje koje putuje u jajovod gde čeka oplodnju spermom. Simtomi ovulacije mogu biti trnci u donjem delu stomaka, osetljivost grudi, klizavi iscedak koji podseća na belance i povećana bazalna temperatura.

Simptomi trudnoće po nedeljama: 3. nedelja

U trećoj nedelji, oplođeno jaje se „ugrađuje“ u sluzokožu materice. Neke žene imaju blage grčeve u stomaku i tačkasto krvarenje. Ako imate jake bolove ili jako krvarite pozovite lekara jer to može ukazivati na ektopičnu trudnoću (embrion se emplantira izvan materice).

4. nedelja

Vaš test trudnoće će pokazati da ste trudni. Jedan od najranijih simptoma jeste osetljivost grudi, pa vam grudnjak može biti strašno neudoban. Često se javlja i pojačan osećaj mirisa ili ukosa, umor, zatvor, nadimanje i promene raspoloženja. Međutim, neke žene nemaju skoro nijedan od ovih simptoma.

5. nedelja

U petoj nedelji obično počinju hormonske promene raspoloženja. Vaše emocije se menjaju od srećnih do depresivnih i ljutih bez ikakvog razloga. Može se pojaviti mučnina, umor i osetljivost grudi.

6. nedelja

Ova nedelja donosi jutarnju mučninu. Vaše pojačano čulo mirisa često samo pogoršava stvar. Takođe, smenjivaće vam se žudnja za hranom i odbojnost prema istoj. Jutarnja mučnina može trajati do drugog tromesečja, tako da je najbolje da što pre pronađete način da se izborite sa njom. Osim izbegavanje hrane koja vas tera na mučninu, jedite manje obroke i konzumirajte đumbir.

Simptomi trudnoće po nedeljama: 7. nedelja

Često mokrenje se može javiti u ovoj nedelji. Uzrokuje ga hormon trudnoće hCG, povećana količina tečnosti u vašem telu, bubrezi koji naporno rade i rastuća materica koja pritiska bešiku.

8. nedelja

Za mnoge se svi do sada nabrojani simptomi trudnoće pojavljuju u punoj snazi. Još jedan neobičan simptom koji može da se pojavi jeste višak pljuvačke u ustima koji ponekad traje i do kraja prvog tromesečja. Glavobolje su takođe česte zbog hormonskim skokova.

9. nedelja

Trudnoća može da utiče i na vaš probavni sistem. Hormoni trudnoće mogu da promene pokretljivost vaših creva što će dovesti do toga da se kreću sporije nego obično. Veliki broj žena, pored mučnine ima zatvor i gasove. Osim toga, kako beba raste, vaš probavni sistem se usporava, pa razgovarajte sa lekarom o omekšavanju stolice ako je potrebno.

10. nedelja

Ovo je blistavi period trudnoće, pa će vam često reći da blistate. Međutim, uobičajeno je i da se pojave akne izazvane hormonima. Primetićete i da vam grudi i stomak rastu svake nedelje.

Simptomi trudnoće po nedeljama

11. nedelja

Vaša rastuća izbočina kod bebe može izazvati bolove i grčeve oko stomaka. Ovaj bol može biti blago neprijatan ili potpuno bolan. Takođe, možete primetiti bistar ili kremast iscedaku donjem vešu koji signalizira da se vaše telo čisti od bakterija.

12. nedelja

Volumen krvi se povećava za oko 50 procenata tokom trudnoće. Jedna od nuspojava su vidljive vene na koži koje su posebno uočljive kod žena sa svetlijim tenom.

13. nedelja

Kako se približavate kraju prvog tromesečja, mnogi rani simptomi trudnoće će se smanjiti. Moguće je da osećate vrtoglavicu do koje dolazi zbpg hormonskih promena, smanjenog protoka krvi i nižeg krvnog pritiska. Sa njima ćete se izboriti sa pijenjem dovoljne količine vode i tako što ćete polako menjati položaje.

14. nedelja

Ušli ste u drugi trimestar koji većina smatra najlakšim. Većina budućih mama ima povećan apetit, obnovljenu energiju i veći seksualni nagon tokom narednih nekoliko nedelja. Iskoristite ovo tromesečje sa tim što se dobro osećate i tako što ćete započeti fitnes rutinu koju je odobrio lekar i pripremajte kuću za dolazak bebe.

15. nedelja

Drugo tromesečje takođe može imati neke čudne simptome. Moguće da ćete imati problem sa začepljenim nosom, grčevima u nogama i osetljivim desnima. Hormon relaksin čini vaše ligamente labavim, moguće da ćete biti pomalo i nespretni u ovoj fazi trudnoće.

Simptomi trudnoće po nedeljama: 16. nedelja

Skoro sve trudnice u ovoj nedelji uoče potamnjenje kože oko bradavica, unutrašnje strane butina, pazuha i pupka. Ponekad se to zamanjenje vidi i na obrazu i nosu, naročito ako imate tamniji ten.

17. nedelja

Bolovi u leđima su veoma česti tokom trudnoće. Ako imate osećaj da ste zaboravni, za to zahvalite „mozgu trudnoće“. Budući roditelji u nedeljama između 18. i 22. nedelje počinju da osećaju pomeranje bebe.

18. nedelja

Do sada se vaš stomak već vidi. Takođe, vaše grudi su počele da se povećavaju jer se pripremaju za pravljenje majčinog mleka. Od sada ćete redovno dobijati na težini, a moguće i da će vam stopala malo porasti.

19. nedelja

Tokom drugog tromesečja, neke trudnice imaju gorušicu. Hormoni trudnoće opuštaju mišiće donjeg ezofagealnog sfinktera. Ako budete imali ovaj simptom, pokušajte da jedete manje obroke, sedite uspravno dok jedete i izbegavajte kiselo, masno i začinjeno.  Moguće i da ćete imati zatvor.

20. nedelja

Do sada bi trebalo da osetite prve udarce koji osećaju lepršanje u stomaku. Uobičajeno je i da imate grčeve u nogama, suve oći i probleme sa spavanjem. Pokušajte da koristite jastuk za trudnoću kako biste se bolje odmorili.

Simptomi trudnoće po nedeljama

21. nedelja

Iako možda već neko vreme imate bol u ligamentima u stomaku, on može da se pojača kako beba raste. Možete osetiti oštrinu u kukovima, preponama i stomaku dok se rastežu zbog rastuće materice.

22. nedelja

Trudnoća često može da učini da imate gušću i sjajniju kosu i da vam nokti brže rastu. To se događa zahvaljujući povećanom progesteronu i dodatnim zalihama hranljivih materija. Međutim, takođe možete da imate i iritiranu kožu na stomaku zbog konstantnog rastezanja.

Simptomi trudnoće po nedeljama: 23. nedelja

Rastući stomak može da vam okrene pupak, ali ne brinite, on će se vratiti u svoje normalno stanje nakon porođaja. tokom ovog perioda, nosićete se sa grčevima u nogama, bolovima u leđima, pojačanim vaginalnim iscedkom, konstipacijom, glavoboljom, strijama i drugim simptomima trudnoće .

24. nedelja

Jedan deo trudnica će i dalje imati visok seksualni nagon, dok će drugima opadati libido. Moguće da će se osećati previše umorno da bi imali odnose. Može se javiti i peckanje ruku i krvarenje desni, kao i hrkanje zbog hipertrofije nosa i gojenja u trudnoći.

25. nedelja

Osetićete trnce u šakama i prstima. Možda ćete imati i sindrom karpalnog tunela koji je često rezultat oticanja i zadržavanja tečnosti. Osećaj utrnulosti bi trebalo da nestane nakon porođaja. U međuvremenu, izbegavajte da spavate na rukama i protresite zglobove tokom dana.

26. nedelja

Verovatno ćete se suočavati problemima pri spavanju zbog anksioznosti, grčeva u nogama, čestog mokrenja ili opšte nelagodnosti. Možete osetiti svrab u rukama i stopalima. Ako je svrab intenzivan, može signalizirati poremečaj jetre koji se naziva holestaza trudnoće i zahteva medicinsku negu.

27. nedelja

U ovom periodu možete dobiti i hemoroide. Svrabljive i otečene vene iskaču u rektumu zbog povećanog protoka krvi i pritiska, a mogu se pogoršati naprezanjem koje često prati zatvor. Hranite se namirnicama bogatim vlaknima i uzimajte dosta tečnosti. Takođe, masti za hemoroide i kupanje u sedećem položaju mogu biti od pomoći.

28 . nedelja

Zvanično ste ušli u treći trimestar.  Kako se priblićavate porođaju, možete se osećati fizički iscrpljeno i neprijatno. Bolovi će postati uobičajeni, a neki će imati disfunkciju simfize pubisa (SPD) što se dešava kada ligamenti oko stidne kosti postanu mekani i nestabilni.

29. nedelja

Dok se vaše telo priprema za hranjenje nakon rođenja, moguće je da ćete imati žučkasti iscedak koji curi iz vaših grudi u narednih nekoliko nedelja. Ova tečnost služi kao preteča zrelog majčinog mleka i pomaže telu bebe da se prilagodi životu van materice. Krvni pritisak takođe poćinje da raste nakon 28. nedelje trudnoće.

30. nedelja

Nažalost, svrab, otok, bol i žgaravica još uvek neće nestati. Strije će postati sve izraženije. Crvene, ljubičaste ili tamno smeđe linije se ne mogu sprečiti, ali će vremenom značajno izblediti.

Simptomi trudnoće po nedeljama

Simptomi trudnoće po nedeljama: 31. nedelja

Neki simptomi trudnoće iz prvog tromesečja se mogu vratiti. Grudi ponovo mogu da postanu osetljive, učestalo mokrenje takođe može da se vrati, a verovatno ćete biti iscrpljeni i zbog najmanjeg napora.

32. nedelja

Posle 20. nedelje trudnoće, moguće je da će vaše telo proizvoditi lažne kontrakcije (Brakston Hiks). Karakteriše ih sporadično otvrdnjavanje i zatezanje materice i kako trudnoća napreduje, javljaju se sve češće. One obično traju između 30 sekundi i dva minuta i često su neredovne. Ako osetite jake i česte kontrakcije obratite se lekaru jer je možda u pitanju prerani porođaj.

33. nedelja

Kako beba postaje veća, ona pritiska vaše organe. Moguće je curenje bešike, kratak dah, žgaravica i uopštena nelagodnost. Takođe, često se dešava da trudnice osete bol u gornjem delu abdomena što je normalan simptom jer se trbušni zid rasteže zbog rastuće materice. Ako ste zabrinuti, razgovarajte sa lekarom.

34. nedelja

U ovim poslednjim nedeljama je svaki dan važan za razvoj vaše bebe. Možda ćete primetiti promenu u intenzitetu kretanja bebe i njenog ulaska u položaj za rođenje. Ako imate nedoumice, obratite se lekaru.

35. nedelja

Kako se porođaj približava, primetićete učestalije Brakston Hiksove kontrakcije. Uverite se da znate kako da razlikujete ove bolove od stvarnih kontrakcija. U ovo vreme ćete se boriti sa nesanicom.

Simptomi trudnoće po nedeljama: 36. nedelja

Vaša beba je u pokretu. Otprilike dve do četiri nedelje pre porođaja, vaša beba će početi da pada u donju karlicu. Ovo će smanjiti pritisak na vaše unutrašnje organe omogućavajući vam da lakše dišete.

37. nedelja

Novi položaj bebe može dovesti do nelagodnosti u karlici i povećanog pritiska u stomaku. Možda ćete nakon seksa primetiti mrlje, ali ne treba da brinete jer je to verovatno simptom uvećanog grlića materica. Ako krvarite nalik na menstruaciju, to može ukazivati na probleme sa posteljicom.

38. nedelja

Verovatno ćete u ovoj ili protekloj nedelji izgubiti sluzni čep. On blokira otvor na vašem grliću materice kako bi zaštitio bebu od mikroba. Obično se oslobađa od nekoliko dana do nekoliko nedelja pre porođaja i izgleda kao gusti ružičasti ili krvavi iscedak.

39. nedelja

Ako vam pukne vodenjak, primetićete curenje. Ostali rani znaci porođaja mogu uključivati i redovne kontrakcije, pritisak u karlici, tupi bol u leđima i osećaj nemira. Rani porođaj obično traje satima. Kontaktirajte lekara.

40. nedelja

Suočavaćete se sa simptomima kao što su nesanica, otok, često mokrenje i nelagodnost u karlici sve dok beba ne stigne. Ako ste zakazali indukciju ili carski rez, to se može dogoditi u narednih nekoliko dana ili nedelja. Nakon 40 nedelja, preporučuje se ultrazvuk za praćenje položaja, veličine i nivoa tečnosti bebe.

Simptomi trudnoće po nedeljama: 41. nedelja

Nakon 40. nedelje, smatra se da ste probili termin porođaja, ali u većini slučajeva sve prođe u najboljem redu. Kašnjenje porođaja možže izazvati anksioznost i nemir, ali pokušajte da budete prisebni i da pazite na znake porođaja.

42. nedelja

Dostizanje 42. nedelje može biti iscrpljujuće, ali je takođe veoma retko. Većina lekara savetuje indukciju pre 42. nedelje, U međuvremenu, vodite računa o sebi jer beba će uskoro biti u vašim rukama.

Simptomi trudnoće po nedeljama mogu da vam razjasne mnoge stvari, međutim uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom za sve što vas brine. Proces jeste dug, ali na kraju njega imaćete dete koje će vam ulepšati život.
dolgachov/GettyImagesPlus, max-kegfire/GettyImagesPlus, Evrymmnt/GettyImagesPlus, Tatiana Buzmakova/GettyImagesPlus

još iz kategorije