hemoroidi u trudnoći
10.02.2023 Zdravlje i nega

Hemoroidi u trudnoći: Kako olakšati muke?

Žene u trudnoći se susreću sa mnogim zdravstvenim tegobama. Zatvor i unutrašnji gasovi su svakodnevna pojava, a još jedan problem koji se ponekad javlja su hemoroidi u trudnoći. Na sreću, postoji mogućnost da se tegobe ublaže.

Hemoroidi u trudnoći: Kako ublažiti tegobe?

Hemoroidi se javljaju kada rektum (kraj debelog creva) izađe iz svog uobičajenog položaja i izboči se iz anusa. Ovaj problem se može javiti u toku trudnoće, međutim, mali je procenat žena koje se sa njim bore. Šta više, veća je verovatnoća da se sa hemoroidima susreću žene starije od pedeset godina jer mišići i ligamenti u rektumu prirodno slabe sa godinama. U svakom slučaju, ako su vam se javili hemoroidi u trudnoći znajte da je jedan od faktora koji na to utiču prenaprezanje dok idete u toalet jer ste imali zatvor. Takođe, do ovog stanja u trudnoći mogu dovesti i kroničan kašalj i napori prilikom porođaja.

Koji su simptomi hemoroida?

Poznato je da su hemoroidi bolni. Osim bola, mogu se javiti simptomi u vidu kvržice ili otoka u blizini anusa. U početku ovo se dešava samo prilikom odlaska u toalet, međutim, kasnije može biti vidljivo i prilikom kašljanja ili ustajanja. Ukoliko imate hemoroide, možete imati osećaj da imate još nešto u rektumu nakon pražnjenja creva. Vremenom, hemoroidi postaju stalni i ne smanjuju. Ovaj problem može biti teško kontrolisati, a mogu se javiti i čudne boje na vašem donjem vešu. Pored ovih simptoma, često se javljaju zatvor i krvarenje kao i pojava sluzi iz rektuma.

Hemoroide je bitno lečiti jer u suprotnom mogu izazvati čir na rektumu. Dobra stvar je što nijedan od simptoma nije opasan po život i može se lečiti. Najbitnije je da se javite lekaru opšte prakse koji će vas uputiti na potrebne preglede i odrediti terapiju.

Kako ublažiti simptome hemoroida u trudnoći?

Nakon što se ustanovi dijagnoza, započinje lečenje. U zavisnosti od vaših godina, ozbiljnosti situacije i toga da li imate još neke abnormalnosti u karlici, biće vam određena terapija. Delimični hemoroidi ne zahtevaju operaciju, dok je za potpune operacija jedina opcija. Postoje različite vrste operacija, a doktori na osnovu toga kakva je vaša situacija biraju onu koja će najbolje rešiti problem.

Kada se jave hemoroidi u trudnoći, preporučuje se da promenite način ishrane i unesete što više zdravih navika. Između ostalog, preporučuje se ishrana bogata vlaknima, povećan unos tečnosti i redovno vežbanje. Još jedan od saveta je da se ne naprežete prilikom odlaska u toalet, što zahteva upotrebu laksativa ili dodataka bogatih vlaknima.

Ako su vam se pojavili hemoroidi u trudnoći, znajte da to nije problem koji će naškoditi vašoj bebi. Obratite se lekaru za pomoć i pridržavajte se svih saveta koje od njega dobijete.
Jovana Jevtić

nd3000/GettyImagesPlus

još iz kategorije