prvi mesec trudnoće
13.02.2023 Prvi trimestar

Prvi mesec trudnoće: Znaci, simptomi i bebin razvoj

Sve se lako podnese kada znate da ćete za nekoliko meseci biti blagoslovljeni jednim malim bićem. Ali šta vam zaista nosi prvi mesec trudnoće i kako da prepoznate simptome?

Prvi mesec trudnoće:

Nekada promene koje primećujemo na našem telu mogu da nam ukažu na trudnoću i bez testa. Naravno, test je neophodan da bi vam trudnoću potvrdio, kao i odlazak kod lekara. Simptomi koji se ispoljavaju tokom prvog meseca trudnoće, često su lako prepoznatljivi.

Prvi mesec trudnoće: Simptomi

Bolne bradavice

Mnoge žene navode bolne bradavice ili peckanje bradavica kao prvi od simptoma tokom rane trudnoće. Osetljivost bradavica ide do te mere da čak i povetarac koji će protutnjati kroz vašu majicu može da vas zaboli. To se dešava zbog povećanog dotoka krvi u vaše grudi. Ali ne brinite, osetljivost će prestati kada se vaše telo navikne na hormonske promene.

Ekstremni umor

Ovaj simptom je vrlo čest za prvi mesec trudnoće. Ne osećajte krivicu zbog toga što vam se konstantno spava i želite da odmorite. Učinite to!  Kada saznate da ste trudni možda će vas iscrpljivati i uzbuđenost povodom novih vesti. U svakom slučaju, trudite se da odmorite kada osetite da vam je to potrebno.

Emotivni rolerkoster

Da, iako ste možda po prirodi suzdržana osoba, teško ćete se izboriti sa hormonskim promenama koje će vam menjati raspoloženje dok trepnete. U plač može da vas natera i ono što ste najmanje očekivali, a često ćete imati i potrebu da bleblećete u nedogled. Dakle, pripremite vodootpornu maskaru i budite spremni na sve.

Prvi mesec trudnoće: Razvoj bebe

Vaša materica tokom menstruacije odbacuje njenu sluzokožu i pripema novu za prijem jajne ćelije. Jajna ćelija se ugnjezdi u zid materice i u trenutku kada spermatozoid oplodi vašu jajnu ćeliju, u vama počinje da raste embrion. Oplođena jajna ćelija će sići kroz jajovod i pronaći savršeno mesto za formiranje posteljice. Ovo ćete moći fizički da vidite tako što je moguće da imate tačkasto krvarenje. Da bi se pripremili za rane faze razvoja vaše bebe, placenta luči estrogen, progesteron i gonadotropine (poznate i kao trudnički hormon). Vaša beba je još uvek mikroskopsih razmera, ali se formiraju tri sloja.  Ektodermni sloj iz kog će se razviti nervni sistem, koža i kosa vaše bebe. Zatim endodermni sloj koji je zadužen za bebin gastrointestinalni takt, jetru pankreas i štitnu žlezdu. Od mezodermnog sloja će se razviti skelet, hrskavice, krvni i mišićni sistem i genitalije.

Koje promene ću osetiti na svom telu?

Vaše telo proizvodi dodatnu krv, stoga imate više tečnosti. Vaši hormoni će učiniti da se osećate većom nego što zaista jeste. Dakle, možda je vreme da odete u kupovinu. Ne morate odmah kupovati trudničku odeću, ali elastični donji delovi garderobe će vam mnogo značiti. Takođe, može se desiti da pojačano osetite mirise i da vam većina tih mirisa budu neprijatni.

Uz sve ovo, budite svesni da je prvi mesec trudnoće pun turbulencija jer se morate polako navikavati na promene. Ali samo hrabro, događa vam se najlepša stvar na svetu!

 
g-stockstudio/GettyImagesPlus

još iz kategorije