koji vitamini i minerali su neophodni detetu

Koji vitamini i minerali su neophodni detetu: Ultimativni vodič

Na tržištu je mnogo vitaminskih suplemenata za decu i roditeljima je teško da se odluče koji vitamini su detetu zaista potrebni, a koji ne. Nekada je teško obezbediti dovoljno vitamina kroz ishranu jer nisu sva deca raspoložena da jedu dovoljno voća i povrća. Saznajte koji vitamini i minerali su neophodni detetu kroz sledeći ultimativni vodič.

Vitamini i minerali pomažu da vaše dete bude zdravo, da pravilo raste i da se razvija. Telo deteta brzo raste, a telo koristi vitamine za sve hemijske reakcije koje se dešavaju u telu. Organizam deteta koristi vitamine i minerale iz hrane, prerađuje unete masti, proteine i ugljene hidrate u izgradnji ćelija i tkiva kod dece. Zbog toga je bitno da deca unose dovoljnu količinu namirnica koje obezbeđuju zdrav i napredan rast. Pročitajte o tome koji su vitamini i minerali neophodni detetu za zdrav i pravilan rast, a koje možete izbrisati sa ove liste.

Koji vitamini i minerali su neophodni detetu za rast i razvoj

Gvožđe

Prilikom trudnoće beba dobija dovoljne zalihe gvožđa iz materice koje se u bebinom telu zadržavaju i nakon rođenja. Ove zalihe su prisutne narednih šest meseci, a zatim ih treba obnavljati. Zbog toga se baš u tom periodu uz mleko uključuje još namirnica koje obezbeđuju gvožđe.

Namirnice koje imaju dosta gvožđa su meso, pasulj, mahunarke i tamno zeleno lisnato povrće. Zapamtite da kalcijum može sprečiti apsorpciju gvožđa, te bi trebalo izbegavati kombinovanje mleka i ovih namirnica. Osim toga, vitamin C može pomoći u apsorbovanju tako da biste pored namirnica koje sadrže gvožđe mogli servirati i ovaj vitamin.

Vitamin C

Osim što poboljšava apsorbovanje gvožđa u organizmu deteta, vitamin C doprinosi jačanju imuniteta.  Pomorandže, paprike, kivi i brokoli sadrže mnogo vitamina C i zbog toga ih je dobro davati detetu. Iako deca u periodu od 12 meseci do druge godine prolaze kroz izbirljivu fazu kada je u pitanju hrana, dobro je pronađete način da dete unese dovoljno voća i povrća bogatog vitaminom C.

Koji vitamini i minerali su neophodni detetu: Vitamin D

Vitamin D je jedan od najpotrebnijih vitamina za dete. On nastaje u kontaktu kože i sunčeve svetlosti. Međutim, nije dobro preterano izlagati dečiju kožu sunčevoj svetlosti. Zbog toga je dobro u dečiju ishranu uvrstiti suplement koji sadrži vitamin D. Ovaj vitamin je dobar za apsorpciju kalcijuma i fosfora u organizmu, zbog toga se može reći da je najvažniji za razvoj kostiju. Pored ove značajne uloge, vitamin D doprinosi jakom imunom sistemu.

Vitamin A

Vitamin A ima veliku ulogu kada je u pitanju zdravlje očiju, rast, razvoj i izgradnja jakog imunog sistema. Najčešće ga sadrže narandžaste i žute namirnice poput šargarepe, tikvice i manga.

Omega-3 i Omega-6 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline važne su u svim uzrastima. Deca koja u organizmu imaju dovoljno omega-3 masne kiseline imaju bolje kognitivne funkcije, dok je u poslednje vreme dokazano da kombinacija omega-3 i omega-6 kiselina pomažu da se kontroliše problem poremećaja pažnje i hiperaktivnosti. Ova kombinacija masnih kiselina poboljšava pamćenje i učenje, takođe, neki stručnjaci smatraju da deca koja imaju ishranu obogaćenu kiselinama omega-3 i omega-6 duže i bolje spavaju i manje se bude u toku noći.

Ako ste se pitali koji vitamini i minerali su neophodni detetu, nadamo se da smo vam pomogli da pronađete odgovor. U svakom slučaju, za savete u vezi sa tim uvek se možete obratiti svom lekaru koji vam najbolje može reći šta je to što najviše treba vašem detetu.
Jovana Jevtić

tatyana_tomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije