šta dete treba da jede
15.02.2022 Zdravlje deteta

Šta bi trebalo da jede dete?

Uprkos nastojanju da svog mališana hranite zdravo, ponekad vam se čini da je to nemoguća misija. Svakodnevne obaveze, promenjiv ukus deteta, često uz odbijanja da pojede baš ono što je zdravo, nekako se uvek nađu na putu ka ostvarivanju cilja. Vaša zabrinutost zbog toga sasvim je normalna, ali nije uvek opravdana. Vreme je da prestanete da brinete! Namirnice koje obezbeđuju rast i razvoj vašeg deteta mnogo su jednostavnije, sadržajnije i dostupnije nego što mislite.

Dakle, ne morate da ga forsirate da pojede kelj ili kinou, nego mu ponudite nešto mnogo ukusnije, a podjednako zdravo, prema savetima stručnjaka.

Šta dete treba da jede?

 

Žitarice za razvoj mozga

Vašem detetu je potrebno gvožđe za rast i razvoj mozga i, premda je meso odličan izvor, nije vam lako da ga nagovorite da pojede mesni deo obroka. Cerealije za doručak su jednostavan način da svom mališanu obezbedite dnevnu dozu tog važnog minerala. Izaberite cerealije od integralnih žitarica, ali one bez dodatka meda, čokolade i šećernih posipa, jer ovaj drugi tip sadrži velike količine nepotrebnog šećera. Takođe, imajte na umu da cerealije mogu da budu i odlična dnevna užina. (Pročitajte i: Zdrava ishrana čuva zdravlje dece)

Mleko obezbeđuje kalcijum

Opšte je poznato da je za jačanje i optimalno zdravlje kostiju i zuba neophodna veća doza kalcijuma. Jogurt, u bilo kojoj formi (uključujući voćni), dobar je izvor ovog minerala. No, obično mleko podjednako dobro radi posao”, s tim što ne sadrži dodati šećer. Kada beba navrši godinu dana, trebalo bi da pije 350 ml mleka dnevno, bez obzira na to da li je reč o humanom mleku, mlečnoj formuli ili kravljem mleku. Nakon što mališan navrši drugu godinu života, počnite da mu dajete delimično obrano mleko.

Riba za pravilan razvoj nervnog sistema

Omega-3 masti su u takvoj meri važne za pravilan razvoj mozga i nerava kod dece da se sada dodaju u sve vrste mlečnih formula. Što se tiče ribe, kao najbogatijeg prirodnog izvora ovog nutrijenta, losos zauzima prvo mesto na listi namirnica. Generalna preporuka je da deca jedu jednu do dve porcije masne ribe nedeljno. Kada je reč o lososu, mališani obično prihvataju ukus jer nije izraženo riblji”. Sem toga, lako ga je spremiti: poprskajte file sa malo maslinovog ulja, uvijte ga foliju i pecite u rerni 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni C.

Jabuke za dobar imunitet

Istraživanja pokazuju da su deca koja jedu jabuke generalno zdravija, kao i da imaju manje problema sa telesnom težinom u kasnijem životu. Pasirane jabuke i sok od jabuke obezbeđuju iste zdravstvene koristi kao i sveži plod, ali je i pored toga uvek najbolje pojesti je u svežem (sirovom) obliku. Izrežite jabuku na tanke kriške i poslužite je uz komadiće sira kao užinu; oljuštite jabuku i iseckajte je ili je izrendajte na sendviču uz ostale sastojke; izrendajte jabuku i dodajte je u jogurt.

Šargarepa za dobar vid

Šargarepa je bogata beta-karotenom, koji pomaže da se oči adaptiraju na prigušeno svetlo. Osim toga, šargarepa je dobar izvor vitamina A, koji je od vitalnog značaja za funkciju oka, kao i za rast kostiju, kože i noktiju. Samo jedna kašika šargarepe dnevno dovoljna je da pokrije potrebe za ovim vitaminom kod dece uzrasta od jedne do tri godine.

Brokoli je bogat vitaminima A i C

Pokažite mališanu brokoli, recite mu da je to malo drvo i probudićete njegovo interesovanje. Ovo povrće je bogato vitaminima A i C, neophodnim za jačanje imuniteta, kao i drugim nutrijentima koji pružaju zaštitu od različitih uzročnika infekcija. Da biste sačuvali optimalnu količinu i efikasnost spomenutih nutrijenata, najbolje je da brokoli kuvate na pari nekoliko minuta. Cvetići brokolija su idealni kao hrana koju dete može samo da jede prstićima. Takođe, brokoli možete ispasirati i umešati ga u pire od krompira, ili ga sitno iseckanog dodati u testeninu. (Saznajte i: Ishrana deteta od treće do šeste godine)

Jaja obezbeđuju vitamin D

Eksperti savetuju svakodnevnu suplementaciju ovim vitaminom kod dece od prve do četvrte godine života. Bebama koje sisaju takođe treba davati suplement od rođenja do prve godine. No, suplementacija nije potrebna kod beba koje se hrane isključivo na flašicu jer su sve mlečne formule obogaćene ovim vitaminom. Inače, jaja su jedan od malobrojnih prirodnih izvora vitamina D u ishrani. Ukoliko vaš mališan ne voli ukus jaja, jednostavno ih umešajte u različita jela koja mu servirate.

Integralni hleb za bolje varenje

Bez obzira na to da li ga servirate kao tost ili zanimljivo izrezanu podlogu za sendvič, većina mališana voli ukus ove namirnice. Ipak, nastojte da to bude od integralnog brašna jer ono sadrži tri puta veću količinu biljnih vlakana od belog brašna, što će biti od velike pomoći ako je vaše dete sklono opstipaciji. Osim toga, integralni hleb je bogatiji vitaminima i mineralima, uključujući gvožđe i cink. Ako dete više voli beli hleb, postepeno pređite na integralni tako što ćete mu u prelaznoj fazi davati hleb od mešanog brašna. Mnogo je lakše izvesti ovu tranziciju ka zdravijoj opciji kada je dete malo.

Sočivo je puno vlakana

Sočivo obično nije na listi za kupovinu kod većine porodica, ali bi bilo mudro da ga uvek imate u kuhinjskom elementu. Možete ga dodavati u čorbe, jela od povrća i sosove za testeninu, ili od njega praviti vegetarijanske pljeskavice. Inače, sočivo sadrži rastvorljiva biljna vlakna, koja snižavaju nivo holesterola u krvi. Možda smatrate da su razmišljanja o holesterolu kod dece neopravdana, ali istraživanja pokazuju da se povišene vrednosti u zadnjih nekoliko godina beleže i kod najmlađe populacije. To je još jedan razlog da uključite sočivo u ishranu vašeg deteta što je ranije moguće.

Ovsene pahuljice za više energije

Većina stručnjaka se slaže s tim da su pahuljice s dodatkom šećera štetne u ishrani mališana jer kao i druge slatke namirnice uzrokuju nagli porast glukoze u krvi, a potom i njen nagli pad i posledičan osećaj gladi, nervoze i razdražljivosti. Zbog toga je mnogo bolja i zdravija opcija da detetu dajete (za doručak) ovsenu kašu jer je ona izvor energije koja se sporije oslobađa. Za varenje ovsenih pahuljica potrebno je dosta vremena, pa i šećer iz njihovog sastava mnogo sporije dospeva u krv. Servirajte mališanu ovsenu kašu za doručak (integralni ovas je bolja opcija od instant kaše) ili mu dajte za užinu ovseni kreker premazan sirom ili puterom od kikirikija.
još iz kategorije