04.02.2016 Zdravlje deteta

4 načina da sprečite urinarne infekcije!

Vaš mališan često pati od upale mokraćnih kanala, a ne znate šta još možete učiniti kako biste jednom zasvagda rešili taj problem? Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u lečenju i prevenciji bolesti

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako je vaše dete malaksalo, ima povišenu temperaturu, a pritom je razdražljivo i odbija svoju omiljenu hranu, trebalo bi da posumnjate na urinarnu infekciju (naročito ako nije prvi put da se susreće s upalom mokraćnih kanala!). Reč je o zapaljenskom procesu koji nastaje kad se bakterije iz debelog creva, najčešće ešerihija koli, nastane u urinarnom traktu. Čak i ako je telesna temperatura normalna, na infekciju mogu ukazivati proliv ili povraćanje. Mokraća je mutna ili crvenkasta, a učestalo mokrenje, katkad sa samo nekoliko kapi urina, praćeno je neprijatnim mirisom. Nakon pregleda urina, za procenu težine infekcije potrebno je uraditi pregled krvne slike i CRP test, koji pokazuje je li došlo do zapaljenskog procesa u organizmu. Lekar potom propisuje antibiotike, koji već za dva-dana poboljšavaju opšte stanje organizma. Imajte na umu da, u slučaju pojave ovih simptoma, ne treba odlagati odlazak pedijatru, jer u suprotnom može doći do pojave komplikacija.
Evo nekoliko saveta kako da sprečite katkad vrlo uporne urinarne infekcije…

1. Higijena je veoma bitna

Vodite računa o higijeni urogenitalne i analne regije deteta. Redovno ih perite mlakom vodom i dečjim kupkama – tako ćete sprečiti pojavu i razvoj urinarne infekcije. Posebno treba obratiti pažnju na higijenu novorođenčadi i nešto starijih mališana koji još nose pelene. Treba ih presvlačiti često – pelena se menja odmah nakon velike nužde.

Pročitajte i… Najčešći uzroci urinarnih infekcija

2. Tečnost – najbolji saveznik

Kao i odrasli ljudi, i bebe brzo kažu zbogom urinarnim infekcijama ukoliko im dajete dosta tečnosti. Tako ćete sprečiti zadržavanje urina, pa samim tim i razmnožavanje bakterija u urinarnom traktu, izbacujući pritom one koje su se tu već nastanile. Takođe, povećan unos tečnosti sprečiće pojavu zatvora – kod dece koja imaju neredovna pražnjenja stolice bakterije u debelom crevu dodatno se umnožavaju, lako prelaze u izvodni mokraćni kanal, a zatim u urinarni trakt. Mališanu možete davati vodu i bistre supice, a posebno se preporučuje sokić od brusnice u manjim količinama. Ne nudite industrijski prerađene sokiće, već kupite sveže voće i pomoću blendera napravite ukusan domaći napitak.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije