Vrtoglavica u trudnoći
19.02.2023 Prvi trimestar

Vrtoglavica u trudnoći: Zbog čega se osećate malaksalo?

Iznenadna vrtoglavica u trudnoći ume biti neprijatna, posebno jer je prati malaksalost i zamagljen vid. Otkrivamo kako da ublažite tegobe i šta je tačno uzrokuje.

Zbog čega se javlja vrtoglavica u trudnoći?

Kada trudnice imaju vrtoglavicu, uglavnom su za to krivi hormoni i druge promene u telu. Pored povećanja hormona,  vaša gustina krvi povećava za 30 do 50 procenata. Progesteron može uzrokovati pad krvnog pritiska, a vaši krvni sudovi će biti opušteniji, što će rezultirati usporavanjem protoka krvi. Zbog toga može doći do kratkotrajnog nedostatka kiseonika i osećaja malaksalosti.

Ako imate jutarnje mučnine, ovo takođe može izazvati osećaj vrtoglavice. Vrtoglavica može biti posebno zamorna ako imate tešku trudnoću, poznatu kao hyperemesis gravidarum. (Pročitajte i ovo: Izborite se s jutarnjom mučninom – mojabeba.rs)

Prebrzo ustajanje, predugo ležanje ili ako niste jeli neko vreme, takođe mogu uzrokovati da se osećate malaksalo jer vaša krv možda nema dovoljno vremena da stigne do mozga. Ovo se naziva orostatska hipotenzija.

Vrtoglavica u trudnoći može biti izazvana i ležanjem na leđima koje može biti opasno za vašu bebu. Lekari savetuju da od 16. nedelje trudnoće ležite na levoj strani umesto na leđima jer bi težina vašeg stomaka mogla da pritisne glavni krvni sud.

Vruće kupke takođe mogu učiniti da se osećate malaksalo, pa pokušajte da se kupate u nekoliko stepeni hladnijoj vodi.

Šta možete učiniti ako imate vrtoglavice?

Najbolja stvar koju možete da uradite kada osećate vrtoglavicu ili malaksalost je da sednete ili legnete par minuta. Odahnite. Pre nego što ustanete, popijte malo vode ili pojedite laganu brzinsku užinu.

Jedan od uzroka vrtoglavice može biti taj što vam je nizak nivo šećera, pa su komadići voća dobar način da unesete malo zdravih šećera.

Vrtoglavica u trudnoći: kako da je sprečite?

Trebalo bi da izbegavate dugotrajno sedenje, pa pravite pauze i kretajte se kad god možete. Takođe, ne biste trebali previše žuriti okolo, pa se pobrinite da kad god ustanete da uradite nešto, odvojite dovoljno vremena za to.
Miljana Momirović

AntonioGuillem/GettyImagesPlus

još iz kategorije