da li bebe sanjaju
19.02.2023 Moja Beba

Da li bebe sanjaju?

Bebe mnogo vremena provedu spavajući. U prvih nedelju dana bebe spavaju 16 časova dnevno, a kada budu imale godinu dana, one će spavati po 13 časova dnevno. Da li bebe sanjaju tokom svog tog vremena koje provedu spavajući?

Da li bebe sanjaju?

Da! Sanjanje pomaže njihovom mentalnom i fizičkom razvoju.  Bebe čak sanjaju više od odraslih ljudi. Ciklusi spavanja podrazumevaju tri faze. Spavanje započinje laganim snom kada nam je i lako da se probudimo. Potom prelazimo u dubok san kada se naš mozak odmara i oporavlja i zatim se ponovo vraćamo u stanje lakog sna.  Kod odraslih ljudi ciklusi spavanja traju oko 90 minuta, a kod beba oni traju otprilike 50 minuta. Sanjanje se događa u fazama lakog sna i zbog toga bebe više sanjaju.

Da li bebe sanjaju dok su u materici?

Verovali ili ne, ali bebe sanjaju i dok su u materici. Ovo je otkriveno merenjem moždanih talasa nerođenih beba. Naime, moždani talasi sugerišu da tonemo u san tako što brzo pomeramo oči ispod kapaka. To je takozvana REM faza.  Rezultati su pokazali da bebe u materici imaju 10 časova REM faze na dnevnom nivou. Broj časova opada tokom prvih meseci života, a kada vaša beba napuni prvu godinu života, ona će imati 5 sati sna.

Kako mogu da znam kada beba sanja?

Jedan od načina da prepoznate da je vaša beba u fazi sna jeste trzanje. Takođe, ako se beba osmehuje dok spava verovatno je u svetu slatkih snova. Međutim, najsigurniji pokazatelj da vaša beba sanja jeste ako primetite da im se oči brzo pomeraju ispod kapaka. To znači da su u REM fazi.

Kako da pomognem bebi ako ružno sanja?

Nažalost, dok su bebe jako male ne postoji neki savet kako da im pomognete, sem da budete uz njih kada se probude plačom. To će učiniti da se osećaju bezbedno. Kako vaša deca budu rasla suočavaće se sa noćnim morama i noćnim strahovima. Najbolje bi bilo da razgovarate o njihovim noćnim morama kako bi se uspešno izborili sa njima.

Dakle, sad kada znate da li bebe sanjaju, nemojte zaboraviti zašto su snovi važni za njih.  Snovi im pomažu da razumeju svet i razvijaju mozak vaše bebe. Ako imate malu decu, ne oklevajte da ih pošaljete ranije u krevet!
inarik/GettyImagesPlus

još iz kategorije