putovanje kolima sa bebom
19.02.2023 Dete

Putovanje kolima sa decom: Šta vas sve čeka?

Odlučiti se na dugo putovanje kolima sa decom veoma je hrabar potez. Za ovaj izazov morate se dobro pripremiti: osmislite nekoliko vidova zabave kako bi deca lakše podnela put, ponesite grickalice i slatkiše kako biste ih mogli umiriti ukoliko se unervoze i budite spremni da odgovorite na hiljadu pitanja.

Putovanje kolima sa decom: Izazov za koji morate biti pripremljeni

Nakon što spustite dete u sedište, vežete pojas i krenete pred vama će biti  jedna potpuno nova avantura. Putovanje kolima sa decom mora sa sobom doneti pitanje „Hoćemo li uskoro stići?“ bar jednom, ali nekada i mnogo više puta. Ukoliko se radi o putovanju koje će trajati između sat vremena i tri sata, ovo pitanje možete čuti već deset minuta nakon poslaska. Deca nemaju osećaj za vreme i u stanju su da mnogo puta postave isto pitanje. Budite strpljivi i pokušajte da ih animirate kako ne ih stizanje do cilja ne bi ni zanimalo.

Budite spremni da dohvatite ispuštenu igračku. Iako to deluje kao jednostavan zahvat, ukoliko uzmete u obzir da se nalazite u kolima i da vam je dete iza leđa zamislite u kom položaju će biti vaše telo kada posegnete za igračkom ispuštenom ispod sedišta. I čim se vratite na početnu poziciju, možete očekivati da igračka ponovo ispadne.

Između ostalog ukoliko ste se odlučili na put kolima sa decom znajte da vas čekaju česte pauze. Posebno ukoliko je vaše dete prestalo da koristi pelene. Zbog česte potrebe za toaletom bitno je da uz sebe uvek imate maramice i vlažne maramice.

Kada je reč o grickalicama i generalno hrani koju nosite, svako bi pomislio da idete negde na nedelju dana. Očekujte da nakon ove vožnje na zadnjem sedištu pronađete čitave zalihe izmrvljene hrane. Osim grickalica, obavezno osmislite način na koji ćete animirati dete u slučaju da se unervozi. Na primer, pripremite muziku iz njegovih omiljenih crtaća kako biste zajedno pevušili. Kada su koncentrisana na jednu stvar, deca neće razmišljati o tome koliko dugo su već zatvorena u kolima.

Detetu i pored vašeg napora može biti dosadno. Zbog toga, ne treba da mu branite da neko vreme igra igrice na vašem telefonu. Naravno, ukoliko postignete dogovor koliko dugo će igrati, onda je sve u redu. Ovo mora biti poslednja opcija koja vam je ostala.

Ukoliko budete imali sreće, vaše dete će na kraju zaspati. Tada možete odigrati svoj mali pobednički ples. U ovom slučaju najbolje bi bilo da se potrudite da mu glava bude čvrsto nameštena kako se vrat ne bi mogao povrediti.

Pripremite se na mnogo neočekivanih situacija i budite sigurni da ipak niste mislili na sve. Vaše dete će vas uvek iznova iznenaditi pitanjima i novim zahtevima.

 
Jovana Jevtić

scyther5/GettyImagesPlus

još iz kategorije