Naučite dete da deli
18.02.2023 Vaspitanje deteta

Naučite dete da deli: 7 načina kako da vaš mališan ne bude sebičan

Sasvim je prirodno da želite da naučite dete da deli, ali mala deca to ne shvataju odmah. To ne znači da su bezobrazni, već samo ne razumeju da bi to trebala da urade.

Bebe i mališani imaju snažan osećaj za sebe. To znači da nemaju pojma kako njihovi postupci utiču na druge. Zato započnite ovo putovanje bez očekivanja i sa mnogo razumevanja. Ne budite razočarani i posramljeni kada vaše dete ne bude htelo da deli igračke sa drugom decom. Oni jednostavno ne znaju šta to znači ali vi ćete im pomoći da steknu ovu veštinu. Otkrijte i ovo: Ljubomora kod dece: kako da prvenče prihvati novu bebu? (mojabeba.rs)

7 načina kako da naučite dete da deli

Koristite tajmer

Napravite igru deljenja za svoje dete koristeći tajmer. Nakon što tajmer odzvoni, deca bi trebala da zamene svoje igračke. Možete ovo oranizovati i sa drugom decom. Pozovite roditelje i njihove mališane, a oni neka ponesu sa sobom svoje igračke.

Pružite im alternativu

Kada se vaše dete igra sa drugom decom, odaberite temu i dajte im sve igračke koje su u skladu sa tim. Na primer, farma. Ako se vaš mališan uznemiri zbog toga što želi kravu, vi mu dajte pile i objasnite da i ono živi na farmi.

Naučite dete da deli i pristojno pita

Pomozite mališanu da kada se igra sa drugom decom, ukoliko želi neku igračku, može lepo da pita: „Da li mogu ja da dobijem tu igračku, molim te?“

Isplanirajte zajedničke aktivnosti

Neke aktivnosti mogu biti vrlo jednostavne da naučite dete da deli. Na primer, organizujte zajedničko bojanje i crtanje sa drugom decom. To znači da će morati sačekati kratko da dobiju flomaster koji žele. Takođe, neke igre su zabavnije u dvoje. Na primer, bubunjevi. Tako će mališan razumeti da i dalje mogu dobro da se provedu ako dele muzičke instrumente.

Naučite dete da deli hranu

Kada vam vaše dete ponudi grickalicu ili komadić voća, uzmite. Na ovaj način će shvatiti da vas to usrećuje i neće biti iznenađena i besna ako druga deca budu uzela malo njihove užine.

Pripremite mališana

Pre nego što mu drugari dođu da se igraju, odvojite vreme da popričate sa svojim mališanom i objasnite mu kako je zabavno deliti igračke. Pitajte ga da li postoji neka igračka koja mu je vrlo posebna i koju radije ne bi želeo da deli, a onda je sklonite i objasnite da će njegovi drugari biti tužni ako vide igračku i ne budu mogli da se igraju sa njim. Nakon toga ga zamolite da izdvoji sve igračke sa kojima mogu da se igraju i druga deca.

Ponesite igračke sa sobom

Ako planirate da idete u goste kod prijatelja, ponesite nekoliko igračaka. Takođe, kada oni dolaze kod vas, neka i oni ponesu. Na ovaj način možete da objasnite mališanu da neće samo on deliti svoje stvari, nego i druga deca, pa mu to može lakše pasti.
Miljana Momirović

Rawpixel/GettyImagesPlus

još iz kategorije