strašni filmovi za decu
13.03.2023 Vaspitanje deteta

Strašni filmovi za decu – da li ih mališani smeju gledati?

Ako odlučite da je vaš mališan spreman, strašni filmovi za decu mogu im pomoći u izgradnji samopouzdanja. Ali pažljivo, zahtevaju pripremu i dobar izbor.

Horor filmovi nisu za svakoga, posebno ne za decu, zato je važno da procenite kako će ih vaše dete podneti. Ipak, ne bi bilo loše da pokušate sa malo manje strašnim filmovima jer i te kako pomažu u razvoju. U nastavku možete pogledati i spisak predloga.

Strašni filmovi za decu – da li ih mališani smeju gledati?

Strašni filmovi mogu pomoći da postanu otporniji

Sa stanovišta razvoja, učenje da se nosi sa strahom pomaže deci da izgrade samopouzdanje i postanu otporniji. Gledanje strašnih filmova je neka vrsta „zdravog straha“. Oni omogućavaju vežbu da budu uplašeni, a zatim da se brzo oporave od straha.

Takođe, pomaže im u vežbanju empatije i kako da se nose sa zastrašujućim situacijama. Mogu naučiti i da se brže snalaze u reagovanju i postanu hrabriji.

Uzmite u obzir faktor straha vašeg deteta

Dakle, da li biste trebali da prikažete taj klasični horor film za porodično filmsko veče? Zavisi.

Procenite spremnost vašeg deteta za strašne filmove. Iako ne postoji starosna dob u kojoj su strašni filmovi prikladni, ne bi trebalo da ih prikazjete vrlo maloj deci zbog šanse da steknu dugoročnu anksioznost. Oko četvrte godine, deca shvataju kako da upravljaju strahovima koji se prirodno razvijaju u detinjstvu.

Zatim razmotrite ličnost i interesovanja vašeg deteta. Neka deca su prilično dobro razumeju i reći će vam: „To nije stvarno.“ Drugi mališani su osetljiviji i potrebno im je više vremena da se oporave od gledanja nečeg strašnog. Takođe, shvatite da ono što jedno dete smatra zastrašujuće možda neće smetati drugom detetu.

Strašni filmovi za decu zahtevaju pripremu

Ne možemo predvideti kako će naša deca reagovati na strašni film, ali možemo povećati verovatnoću da to bude pozitivno iskustvo.

Pregledajte ili barem pročitajte o filmu koji vaše dete želi da gleda, tako da imate osećaj da li je to možda previše. Ako su horori nešto novo za vaše dete, bilo bi najbolje da izaberete negu blažu varijantu. Možete čak i da gledate film tokom dana da biste smanjili faktor straha.

Tokom filma, priznajte kada vas nešto plaši i podelite sa detetom kako se nosite sa tim strahom. Nema potrebe da budete preterano emotivni, ali nemojte ni da osećate ne smete da reagujete. Možda da pokrijete oči ili skrene pogled tokom strašnih filmova. Tako će znati da i odrasli doživljavaju strah i da je to u redu.

Bez obzira da li gledate film sa svojim detetom ili ne, podsetite decu da uvek imaju mogućnost da isključe film. Budite spremni da kasnije razgovarate o filmu sa svojom decom kako biste im pomogli da razjasne sve elemente koji su bili uznemirujući ili intenzivni.

Najbolji strašni filmovi za decu

The Nightmare Before Christmas: U ovom animiranom filmu Kralj bundeva odlučuje da mu je dosadna Noć veštica i želi da bude Deda Mraz – i nastaje haos.

Labyrinth: Sara se ljuti na svog malog polubrata, ali kada ga je kidnapovao Kralj Goblina, ona odlučuje da ga spasi.

The Goonies: Da bi spasili komšiluk od zaplene, grupa dece traži legendarno blago, suočavajući se sa nekim jezivim likovima.

Goosebumps: U ovom filmu tinejdžeri otkrivaju misteriozne tekstove i slučajno puštaju čudovišta na slobodu u stvarnom svetu.

Coraline: Kada se njena porodica preseli u novi dom, Koralina otkriva prolaz u uzbudljiv svet, ali njegovi stanovnici nisu tako dobroćudni kao što se u početku čini.

Gremlins: Nakon što mu Bilijev otac donese novog, egzotičnog ljubimca, Bili saznaje da slatka stvorenja imaju zlu stranu.

Beetlejuice: Pokojni muž i žena traže pomoć od nestašnog demona kako bi povratili svoju kuću od stanovnika koji žele da je preurede.

Harry Potter Series: Zasnovana na knjigama o dečaku koji otkriva da je čarobnjak, serija sadrži osam filmova koji postaju sve mračniji i intenzivniji.

The Sixth Sense: Dečak ima zastrašujuću tajnu: može da vidi mrtve ljude. Ali nadareni psiholog želi da mu pomogne.

I za kraj, kako znati da je dete spremno da gleda horor film?

Gledanje strašnih filmova može pomoći u izgradnji samopouzdana, ali neće svako dete biti spremno za njih u isto vreme. Razmislite koliko se vaše dete lako uplaši da biste odlučili koliko strašan film može da podnese.

I obratite pažnju na promene u ponašanju nakon gledanja strašnih filmova, poput noćnih mora ili straha od mraka, što može ukazivati na to da je verovatno bilo previše strašno za vaše dete, tako da znate za sledeći put.
Miljana Momirović

EKramar/GettyImagesPlus

još iz kategorije