kada je dete spremno za bioskop

Kada je dete zrelo za bioskop ili pozorište?

Hteli biste da proširite spisak aktivnosti za svoje dete, ali niste sigurni za šta je vaš mališan spreman, a za šta nije. Ukoliko se pitate kada je dete zrelo za bioskop ili pozorište, evo odgovora na to pitanje.

Kada je dete zrelo za bioskop ili pozorište?

Ako planirate dete da vodite da gleda film, vodite računa da film bude u skladu sa njegovim uzrastom. Dete od 4 godine može da prati filmove za decu i veoma je moguće da će uživati u njemu. Otprilike kada imaju četiri godine, deca mogu da prate složeniju priču i imaju stpljenja da sede dokle god traje film.

Često je teško odrediti da li je neki film prikladan za malu decu, a kako biste sprečili neprijatne situacije pre gledanja pogledajte na internetu ocene drugih roditelja, ocenu filma i starosne ocene koje je dala produkcija. Na ovaj način imaćete bar neki uvid u to kako druga deca tog uzrasta reaguju na taj film, ali i da li je namenjen deci tog uzrasta.

Većina četvorogodišnjaka jeste mentalno i fizički sposobna da uživa u filmu. Međutim, oni neće biti zainteresovani za bilo koji film. Izbegavajte da puštate deci filmove koji su namenjeni odraslim osobama, čak i kada vam deluju primereno za dete. Zapleti u takvim filmovima mogu biti previše složeni, te dete može vrlo brzo izgubiti interesovanje. Osim toga, neke scene mogu uznemiriti decu – poput pucanja, nasilja, neprijatnih slika.

Ne dajte da vas zavaraju animacije i specijalni efekti. Oni mogu biti zabavni deci, ali teme i motivi su preveliki zalogaj za tako malu decu. Na primer, film poput Matriksa možda bi u nekoj meri oduševio dete zbog upravo takvih efekata, ali velika je mogućnost da dete taj film ne bi razumelo uopšte ili bi imalo neko svoje viđenje filma koje može doneti strahove.

Budite pažljivi pri odabiru filma za dete i nećete imati problema sa njegovim ponašanjem u bioskopu. U svakom slučaju, ukoliko primetite da je dete postalo nestrpljivo u bioskopskom sedištu, najbolje bi bilo da napustite bioskopsku salu.
Jovana Jevtić

tatyana_tomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije