Super ideje za vašeg mališana

Ma koliko deca bila interesantna i inspirativna, neminovno je da način na koji sa njima provodite vreme počne da liči na rutinu. Potrudite se da povremeno učinite nešto što će „razdrmati“ učmalost i uneti smeh u vaš dom!

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Bez obzira na uzrast deteta, ipak se sve svodi na jedno: buđenje, doručak, odlazak u zabavište, povratak kući, razgovor, ručak, popodnevni odmor, šetnja, poneka igra, pripreme za sledeći dan. Sve u svemu, i vama i vašem detetu potrebna je promena: ona će doći kao pravo osveženje i učvrstiće vaše veze. Promena može biti neznatna, ali vrlo efektna: drugačije postavljeno pitanje, odlazak u park u neko drugo vreme, nova igra pred spavanje, zajedničko učestvovanje u spremanju hrane…

Promena zlata vredi
Istina je da se dete oseća sigurnim kada se dnevne obaveze odvijaju ustaljenim tokom, odnosno, kada se roditelji pridržavaju iste šeme dnevnih obaveza. Tako deca postepeno saznaju šta kad treba raditi a šta ne, ublažavajući time svoju prirodnu nesigurnost. Međutim, mnogi se roditelji pitaju da li takav način života u detinjstvu ima za posledicu stvaranje čoveka sklonog stereotipima, u čijem životu ne sme biti mesta za nepredviđene situacije. Da li sve mora ići „kako treba“ ili su dozvoljene neke male izmene?

Evo jednog primera: Probajte da promenite kraj bajke koju svake večeri pričate svom detetu. Ono će teško prihvatiti promenu, ali to ne bi smelo da bude razlog da mu uskratite one emocije koje jedno lepo iznenađenje može da izazove. Odstupanje od navika pokazuje detetu da život može imati i iznenadnih obrta, koji mogu biti veoma zanimljivi. Uz to, neočekivane situacije mogu isprovocirati i osećanje prijatnog iznenađenja.

Međutim, potrebno je da vrlo dobro poznajete svoje dete kako biste uspeli da ga iznenadite na pravi način. Naime, ono što roditelj misli da će iznenaditi njegovog mališana ne mora biti tako, jer deca drugačije razmišljaju, imaju sasvim drugačiji koncept mišljenja, i ne reaguju uvek onako kako roditelji očekuju. Čak vam se može deseti da ne pronađete uvek „pravu“ reč, pa onaj koji treba da se iznenadi i obraduje ostane zatečen i… razočaran. Tada roditelj ne bi smeo da se ljuti samo zato što dete nije adekvatno odreagovalo na njegov trud. Važno je znati da je iznenađenje poklon bez interesa – ono se daje, a za uzvrat se ne očekuje da će se dete „valjati po podu“ od smeha. Možda će ono tek posle nekoliko dana pokazati zadovoljstvo, ili će jednostavno reći da mu se nešto svidelo – sve zavisi od njegovog temperamenta.

Zabavni izlet
Budite sigurni da će se vaše dete veoma radovati odlasku na izlet. Potrebno je da mu poklonite ceo dan i da zajedno odete tamo gde ono želi. Možete ga zamoliti da predloži mesto kuda biste mogli otići i onda usvojiti njegov predlog (naravno, ukoliko to nije neka prašuma u predelu Ekvadora).
Pokažite detetu da mu stojite na raspolaganju, uz razne predloge: jedan dan u parku, poseta akvarijumu ili zoološkom vrtu, utakmica na stadionu. Na taj način menjaju se uloge: danas se radi ono što dete hoće, a ne ono što kažu mama i tata. Zaista lepo iznenađenje, zar ne?

„Uradi sam“ zabava
Evo jednog iznenađenja koje će se svima dopasti: na primer, predložite svom sinu ili kćerki da zajedno napravite tortu i da je onda zajedno i pojedete. To će biti velika radost za dete, jer torte se najčešće prave nekim povodom, a u ovom slučaju dete će shvatiti: „Hej, ovog puta povod za tortu sam ja sam!“. Takođe, možete pitati dete želi li da vam pomogne da zajedno obojite neki stari drveni sanduk, koji će onda poslužiti za odlaganje igračaka ili posteljine u dečjoj sobi. U ovaj posao treba da unesete sopstvenu kreativnost, ali tako da njome podstaknete dete da i ono smisli neku dobru ideju, jer ne sme sve da bude po vašem. Još bolje je da samo pokažete detetu kako se nešto radi, a onda da ga pustite da se samo zabavlja… I još nešto: „vakcinišite“ se protiv ljutnje kada vidite detetovu odeću, ručice, lice i njegovu bližu (i dalju) okolinu umrljanu bojama i upotrebljenim materijalom.

Vreme je za sedmu umetnost
Prvi odlazak u bioskop za dete može predstavljati nezaboravno iskustvo: slike, zvuci i boje sa velikog platna postaju čarolija koja će mu se zauvek urezati u pamćenje. Posle završetka filma razgovarajte o onome što ste gledali, pitajte dete šta mu se najviše dopalo, koji bi lik ono izabralo da glumi, te strpljivo odgovarajte na „rafal“ pitanja koja će vam postaviti. Ako želite da ga iznenadite dobrim filmom kod kuće, nabavite DVD nekog crtaća ili povedite dete sa sobom u video-klub da samo izabere film koji želi da gleda. Pomozite mu prilikom odabira, ali konačna odluka neka bude njegova.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije