05.02.2018 Rastemo i učimo

Polazak u školu: Spremnost deteta i brige roditelja

Na početku školovanja, ili pre, može se pojaviti noćno mokrenje, jer detetov emocionalni život postaje buran. Ako se to dogodi, ne raspravljajte o mokrenju pred detetom, a na to upozorite ostale ukućane. Vodite računa da se dete zbog toga ne oseća nesigurno. 

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Prvih dana polaska u školu događa se da se dete počne uvlačiti noću roditeljima u krevet. Život mu je postao drugačiji, a ono to oseća i u snu. Zato se kod vas oseća sigurnim. Ne izbacujte ga iz topline vašeg kreveta usred noći. Flašica s cuclom je nešto što će neki roditelji zadržati i do polaska u školu, jer je to jedini način da im dete popije mleko. Obavezno bi taj problem trebalo rešiti pre polaska u školu, jer osim problema sa zubima, mogu se javiti i psihološke posledice za dete.

Dete ne mora da zna da čita i piše pre škole. To će naučiti u školi. Međutim, neka će deca spontano započeti procese čitanja i pisanja pre škole, pa ukoliko ih to zanima, bilo bi pogrešno uskraćivati im to učenje.

Deca koja tek postaju školarci boje se polaska u školu i mogu osećati nervozu. Mnogo je novih stvari odjednom. Saznajte čega se boji. Razgovarajte. I vi ste nekad osećeli i prevladali taj strah.

Emocionalna zrelost pretpostavlja da su detetove emocionalne reakcije primerene situaciji, te da je razvilo odgovarajuću emocionalnu kontrolu. Socijalna zrelost uključuje veštine komunikacije s vršnjacima te sposobnost odvajanja od roditelja.

Sledeće igre su odlična priprema za učenje. Evo nekih saveta koji mogu dete na zabavan način pripremiti za učenje u školi:

U svakodnevnim situacijama zamolite dete da vam doda tri bombone, dva tanjira, četiri narandže…
Dajte mu zadatak da odredi: veliko-malo, ispred – iza, gore – dole, šta ne pripada ovoj grupi.

Neka vam dete pomaže pri kuvanju i pečenju, a pritom imenujte mere dužine i mase.

Zajednički napravite kalendar godišnjih doba, neka ga dete oslika, a vi ispričajte karakteristike tog godišnjeg doba.
Napravite s detetom lanac od različite sirove testenine ili šupljih kuglica, bitno je da dete glasno broji. Na ovaj način dete uči brojanje i razvija motoriku.

Korisne su i igre razvrstavanja, sabiranja i oduzimanja – sakupimo kamenčiće, stare karte, čepove, kocke ili sl.
Tokom šetnje neka vam čita brojeve na automobilskim tablicama.

„Na slovo, na slovo“ je igra sa što više reči naizmenično, koja počinju sa zadatim slovom. Dete na taj način proširuje rečnik.

Zanimljiva je i igra „Pogodi koga sam zamislio?“ gde dete postavlja pitanja, a vi odgovarate sada ili ne.
S naprednijom decom možete se igrati igre “kalodont”.
Analizu i sintezu reči vežbamo s detetom tako da usmeno rastavljamo reč na slova: k-u-ć-a, m-o-r-e…
Napravite s detetom kućnu slovaricu, koju kasnije možete i uvezati poput slikovnice. Na svako slovo azbuke dete može nacrtati ili zalepiti iz časopisa što više predmeta u vezi s tim slovom.

Predškolsko dete je osoba koja se razvija, koja se izgrađuje i koja još nema određene interese, niti potpuno izgrađene karakterne crte, ali kojoj se može nazreti temperament, brzina i snaga emocionalnog i intelektualnog reagovanja.

Već u ovom dobu deca pokazuju hoće li biti otvorenija ili povučenija, življa ili mirnija, “šef” u društvu ili ne. Sve te osobine temperamenta nisu faktor zrelosti za školu, ali bi škola trebalo da svakom detetu pruži šansu za uspeh.

Polazak u školu je normalan sled događaja. Nije ga potrebno previše naglašavati, ali niti zanemarivati njegovu važnost. Zapamtite da od vašeg stava zavisi i stav deteta prema školi i onima koji ga obrazuju. Roditelji bi trebalo da preuzmu ulogu voditelja kroz proces učenja, tako će samo učenje postati zadovoljstvo, a ne napor za dete, a onda i za samog roditelja.

I najvažnije, dajte detetu do znanja da vaša ljubav prema njemu ne zavisi od njegovog školskog uspeha.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije