Brojanje: Kako pomoći detetu i kada je vreme za to?

Brojanje: Kako pomoći detetu i kada je vreme za to?

Sa oko tri godine većina dece je spremna da vam odgovori na pitanje koliko ima godina pokazujući odgovarajući broj prstima na ruci. To znači da deca shvataju da ti prsti koje drži odgovaraju broju koji ima stvarno značenje. Kada je dete spremno da uči da broji i kako mu možete pomoći da savlada brojanje?

Brojanje: Kako pomoći detetu i kada je vreme za to?

Kao što je već rečeno, kada primetite da vaše dete pokazuje brojeve koristeći prste na ruci, to je znak da ono počinje da razume da broj prstiju zapravo predstavljaju neke brojeve. Međutim, dok im ta logika ne bude potpuno jasna, deca će na vaše pitanje koji im je omiljeni broj često odgovarati sa nasumičnim brojem, najčešće upravo onim koji odgovara njihovim godinama.

Najveći broj trogodišnjaka ume da broji do tri, a pored toga, zna i nazive nekih brojeva do deset. Neka deca u tom periodu znaju i sve brojeve do deset. Osim što zna da ih izgovori ili pokaže koristeći prste, dete će uskoro početi da primećuje ukoliko ima manje bombona nego što ima njihov drugar ili drugarica. Trenutak u kome dete to počinje da primećuje je veoma bitan jer pokazuje da dete razume odnose među brojevima, a uz to ume i da isbroji gde nečega ima više ili manje, što znači da je već spremno da polako uči da broji.

Iako sada dete može da broji do 3 ili 4, do kraja ove godine će naučiti mnogo više od toga. Međutim, sabiranje je malo složenija operacija koju deca retko savladavaju pre predškolskog ili škole.

Najbolji način da pomognete detetu da izgradi matematičke veštine i savlada brojanje jeste da u svoj dan uključite brojanje i sortiranje. Na primer, brojite drveće pored puta, automobile koji prolaze, veverice na drvetu. Uz dovoljno ponavljanja, bićete iznenađeni kako će vaše dete brzo savladati ovu veštinu.
Jovana Jevtić

FamVeld/ Getty Images Plus

još iz kategorije