21.12.2016 Vaspitanje deteta

U subotu počinje novogodišnji festival pozorišnih predstava za decu „Dorćolica“

U subotu 24. i nedelju 25. decembra od 11-19h na Dorćol Platz-u održava se dvodnevni novogodišji festival pozorišnih predstava za decu „DORĆOLICA“. Program festivala čini četiri interaktivne, edukativne i zabavne pozorišne predstave, 5 interaktivnih čarobnih radionica, izložba radova dece kreativne radionice Jelene Stevin. Program festivala dopuniće i novogodišnji vašar namenjen deci, ali i njihovim roditeljima.

Foto: Promo

Foto: Promo

Predstava „Baš je trik postati Deda Mrazov pomoćnik” je humanitarnog karaktera, a novac od prodatih karata je namenjen deci, koja žive u Domu za decu bez roditeljskog staranja “Drinka Pavlović”. Pomozimo mališanima tako što ćemo im ulepšati prednovogodišnje dane. Molimo roditelje da ponesu i slatkiše, kako bismo deci bez roditeljskog staranja podelili paketiće.

Zajedno sa „Malim kuvarima” učimo kako da kuvamo. U svet likovnih umetnosti nas vodi „Centar za edukaciju i razvoj umetnosti” i „Kaleidoskop”, a radionica „Crtaj sa Žvrljom” donosi nešto sasvim jedinstveno – mališani će crtati radove, a najlepši crtež će biti nagrađen ogrlicom za mamu u obliku crteža.

Prijave za učestvovanje dece u radionicama se vrši slanjem poruke na mail [email protected].

Cilj „Dorćolice“ je da postane mesto šarenolikih novogodišnjih sadržaja, mesto za druženje i zabavu, i da vremenom preraste u nedeljnu pozorišnu manifestaciju za decu.

PROGRAM „DORĆOLICE“

Subota, 24. decembar:

11h Predstava „ALISA U ZEMLJI ZMAJA“

13h Predstava „KUVARSKA BAJKA“

17h Predstava „PRIRUČNIK ZA ZALJUBLJIVANJE“

14 -15h Radionica MALI KUVARI KUVAJU ZDRAVO!

15-17h Radionica Pravljenje novogodišnjih ukrasa i upoznavanje sa Orfovim muzičkim instrumentarijumom uz Artistikum Centar za edukaciju i razvoj umetnosti

Nedelja, 25. Decembar:

10h Predstava „BAŠ JE TRIK POSTATI DEDA MRAZOV POMOĆNIK“ –
(humanitarna predstava za decu bez roditeljskog staranja iz Doma “Drinka Pavlović”)

12h Predstava „BAŠ JE TRIK POSTATI DEDA MRAZOV POMOĆNIK“
(*novac od prodatih karata biće doniran Domu za decu bez roditeljskog staranja “Drinka Pavlović”)

12 – 14h CRTAJTE SA ŽVRLJOM (pretvaranje remek dela mališana u uspomene)
13 – 14h KALEIDOSKOP KREATIVNA RADIONICA

14-15h Radionica MALI KUVARI KUVAJU ZDRAVO!

15-17h Radionica pravljenje novogodišnjih ukrasa i upoznavanje sa Orfovim muzičkim instrumentarijumom uz Artistikum Centar za edukaciju i razvoj umetnosti

17-19h IGRE BEZ GRANICA za decu

CEO PROGRAM FESTIVALA NAMENJEN JE DECI UZRASTA OD 3 DO 14 GODINA. Cena karte za pojedinačnu predstavu i novogodišnji vašar je 300 dinara. Cena karte za dve predstave je 500 dinara.
Karte se mogu kupiti u Dorćol Platz-u, Dobračina 59b od 15. decembra, 2016.

O PREDSTAVAMA „DORĆOLICE“:

„ALISA U ZEMLJI ZMAJA“

Ova predstava se dramaturški oslanja na roman Luisa Kerola „Alisa u zemlji čuda“ i poeziju J. J. Zmaja. Na ovaj način, kroz poeziju prvog srpskog pisca za decu J. J. Zmaja, Alisa će dobiti jedan novi izraz i bogatstvo, specifičnost i lepotu, koja dolazi iz kombinacije ova dva velika pisca. Maštanje i rad na scenama iz samog romana omogućuju ovaj pristup, jer je veza između mašte i snova kojima obiluje roman „Alisa u zemlji čuda“ i poezije koju piše J. J. Zmaj, veoma jaka i važna. Deca će imati priliku da gledajući predstavu, budu inspirisana da još više čitaju dela izuzetne vrednosti kako proze, tako i poezije. Predstava je namenjena za uzrast od 4 do 10 godina, ali i za starije koji se još uvek osećaju kao deca.

Režija i dramaturgija: Maja Mitić
Tekstovi: Jovan Jovanović Zmaj, Luis Kerol (Lewis Carrol), Ivana Milenović Popović, Maja Mitić, Anđela Popović
Glumci: Ivana Milenović Popović, Maja Mitić, Ivan Nikolić, Anđela Popović
Video, rekvizita od papir mašea i dizajn štampanog materijala: Maja Vučić
Scenografija i kostim: DAH Teatar

„PRIRUČNIK ZA ZALJUBLJIVANJE“

Kako možete da testirate zaljubljivanje? Uzmete četiri osmeha, dva dara, malo zabave i serenadu. Kada se taj ispit položi, znajte, zaljubljeni ste! To izgleda kao da vas neko maljem lupi po glavi, ali da li je recept za zaljubljivanje isti i šta sve može da se dogodi kada se sastojci pomešaju, saznaćemo u predstavi ,,Priručnik za zaljubljivanje“. Kroz predstavu nas vode ,,Uobražena priceza Cuca“ i klovn ,,Osman“ koji pomoću ,,Priručnika za zaljubljivanje pokušavaju da ostvare svoje snove“.
Ova komedija namenjena je za uzrast od 3 do 12 godina.

Režija : Osman Ahmed
Dragamurgija: Aleksandra Cucić
Glumci : Aleksandra Cucić, Osman Ahmed
Scenografija i kostim : Aleksandra Cucić

„KUVARSKA BAJKA“

Kuvarska bajka je predstava dečijeg pozorišta ,,Srculence”, koja je nastala na osnovu ruske bajke ,,Bajka o tri valjuška”. Predstava nam donosi priču o različitoj sudbini tri mala kolačića, a cilj predstave jeste razvijanje mašte kod mališana koji u njoj aktivno učestvuju, praveći figurice od povrća.

Režija: Srboljub Lule Stanković
Muzika: Branislav Lalic
Glumci: Dragiša Kosara i Ljiljana Živić
Lutke: Tihomir Mackovic

„BAŠ JE TRIK POSTATI DEDA MRAZOV POMOĆNIK“

Dadaik je momak iz bogate četvrti, razmažen i naviknut na lagodan život. Međutim, kada se nenadano izgubi i ne može da nađe put do kuće – sve se menja. Sreće Pelegrima, snalažljivog momka sa ulice koji mu pomaže. Odlučuju da se prijave zajedno na Ulično novogodišnje takmičenje, na kom je sudija Deda Mraz lično! Ko pobedi, postaje lični Deda Mrazov asistent. Imaju malo vremena, jer Nova Godina samo što nije otkucala!

Režija i dragamturgija: Mateja Popović
Glumci: Nina Janković, Ivan Mihailović, Jelisaveta Orašanin, Anja Alač, Mateja Popović, Miodrag Radonjić, Stojan Đorđević, Anka Gaćeša, Miljana Gavrilović
Originalna muzika: Pavle Nikolić
Koreografija: Ivan Mihailović i Anka Gaćeša
Scenski pokret i borbe: Stojan Đorđević

O RADIONICAMA “DORĆOLICE”:

MALI KUVARI KUVAJU ZDRAVO!

„MALI KUVARI” je radionica koju realizuje udruženje građana iz Zemuna. Ova radionica je jedinstveno kulinarsko iskustvo koje nudi obrazovanje dece na temu zdrave ishrane, pripreme hrane i zdravog stila života. Mališani će zajedno praviti zdravu hranu, čas je zasnovan na najnovijim istraživanjima i primenjivanju u praksi, a cilj je da se deca nauče pravilnoj ishrani i prevencija bolesti i poremećaja ponašanja kao posledice nepravilne i nezdrave ishrane. Radoinica je zamišljena kao spoj edukacije o zdravoj ishrani i dobrog duha takmičarske igre. Posvećena je deci predškolskog i školskog uzrasta i izgradnji njihove kulture ishrane. Mali Kuvari naučiće vas velikim stvarima, pocevši od toga da se hranite zdravije,to znanje prenesete i na svoje najmladje,do toga da zajedno uživate u samom procesu pripremanja hrane koji i te kako može biti zabavan.

ARTISTIKUM CENTAR

Artistikum je škola koja se bavi podučavanjem i kreativnim usmeravanjem dece, mladih kao i starijih polaznika, u oblasti likovne i muzičke umetnosti. Radionice ,,Artistikum” škole podrstiču razvoj kreativnog kapaciteta kod dece, mladih kao i kod starijih polaznika.
Program ,,Artistikum” centra čine tri vrste kreativnih radionica:
– Likovne radionice ( od 5 do 19) godina : crtanje, slikanje vajanje
– Muzičke radionice I radionice pevanja ( od 5 do 19godina ): filmska muzika, mjuzikli, moderna i klasična muzika
– Likovno-muzičke radionice ( od 4 do 7 godina): kreativni miks ,,Mali istraživači”, spoj slikarstva i muzike

Pošto je ,,Dorćolica” festival koji je posvećen novogodišnjoj atmosferi i praznicima, na likovnim radionicama ćemo učiti o pravljenju novogodišnjih ukrasa, o ukrašavanju, oblikovanju, osmišljavanju I samostalnom stvaranju. U okviru muzičkog programa deca će se deca upoznati sa Orforvim muzičkim instrumentarijumom, a fokusiraćemo se na novogodišnje pesmice.

CRTAJTE SA ŽVRLJOM

Svrha radionice ,,Crtajte sa Žvrljom” je pretvaranje remek dela mališana u uspomene. Modeli dečijih crteža se izrađuju u srebru, rukom čige majstora i malo magije. Deca će imati priliku da crtaju svoja remek dela, a organizovaćemo i malo takmičenje gde ćemo birati najbolji dečiji crtež. Izabrani crtež biće pretvoren u srebrnu uspomenu za mamu deteta čiji crtež je proglašen za najbolji.

KALEIDOSKOP

Kreativna učionica Kaleidoskop je školica crtanja, slikanja i rukotvorina za decu uzrasta od 4 do 12 godina. Upustićemo se u avanturu podsticaja dečije mašte i razvijanja kreativnosti, kroz igru i upoznavanje sa različitim slikarskim tehnikama i materijalima. Tokom ove kreativne radionice slikamo, crtamo, bojimo, seckamo, lepimo i vajamo, uz pomoć različitih reciklažnih i slikarskih materijala kao što su tempere, akvarel, akrilici, bojice, ugljen, krede. Cilj je da pomognemo deci u realizaciji njihovih ideja i težimo razvitku umetničkih potencijala i mogućnosti svakog pojedinca.

O DORĆOL PLATZ-U

Dorćol Platz je multifunkcionalni prostor u Beogradu, u Dobračinoj 59b. Nalazi se u prostoru restauiranog hangara starog preduzeća „Minel-transport“, zajedno sa dvorištem zahvata površinu oko 1600 kvm. Obnovljen je sa osnovnim ciljem da zadrži industrijsko nasleđe Donjeg Dorćola i udahne mu novi život otvorenom kapijom za kreativne ljude.
Kroz organizaciju izložbi, umetničkih radionica, pozorišnih predstava, koncerata, žurki domaćih i inostranih DJ-eva i neformalnih druženja, Dorćol Platz nastoji da prezentuje, prati i utiče na tok inovativne kreativne produkcije, ali i da postavlja pitanja i d
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije