Išijas u trudnoći
14.03.2023 Korisni saveti

Išijas u trudnoći: Kako ublažiti tegobe? (Video)

Bolovi su, nažalost, nešto sa čim se suočavaju sve trudnice. Glavobolja, bolovi u leđima i Išijas u trudnoći su potpuno normalna pojava. Kako rešiti problem?

Išijas u trudnoći: Šta ga izaziva?

Išijas je bolno  stanje koje uključuje kompresiju išijadičnog nerva, mreže nerava koji se protežu od donjeg dela leđa pa sve do zadnjice i niz nogu. Nerv se može pritisnuti u bilo kojoj tački duž te rute, počevši od kičme, što je obično uzrokovano hernijom diska, ili duž putanje nerva dok prolazi kroz karlicu i niz nogu. Kada se to dogodi, javlja se oštar bol koji se širi niz nogu. U opštoj populaciji, išijas je obično uzrokovan hernijom diska, ali je ona prilično retka tokom trudnoće – pogađa otprilike 1% budućih mama. Međutim, išijadični nerv može biti komprimovan drugim stvarima koje su veoma česte u trudnoći. Labavi ligamenti, opšti otok tela i položaj bebe koja neprestano raste  mogu izvršiti pritisak na išijadični nerv.  Najčešći simptomi išijasa uključuju:

Išijas u trudnoći: Kako ublažiti bol

U nastavku su neki kućni i neinvazivni tretmani koji mogu olakšati stanje:

Fizikalna terapija. Trudnoća menja poravnanje vaše karlice zbog popuštanja ligamenata i promene vašeg centra gravitacije. Fizioterapeuti će vas voditi u terapijskom programu koji se fokusira na izgradnju snage, fleksibilnosti i optimizaciju dobrog držanja.

  1. Topla podloga za grejanje. Toplota može pomoći da se smiri nadraženi nerv.
  2. Masaža. Ovo može znatno olakšati tegobe, samo je važno da masažu izvode sertifikovani prenatalni terapeuti.
  3. Vežbe istezanja. Vežbe joge, pilatesa i plivanje pomažu u održavanju fleksibilnosti i jačanju mišića.
  4. Analgetici. Uzimajte isključivo lekove koje je propisao lekar.
  5. Alternativni tretman. Akupunktura, kiropraktika i reiki su primeri nekih alternativnih tretmana koji mogu pomoći u ublažavanju bolova od išijasa tokom trudnoće.

Vežbe za ublažavanje bola

Vežba istezanja „mačka-krava“: Početni položaj je na kolenima, tako da vam šake budu oslonjene na pod i u ravni sa ramenima, a kolena u ravni sa kukovima. Udahnite, tako što ćete podignuti glavu a stomak polako spuštati ka podu, dok ste u tom položaju. Kada potpuno izvijete leđa, bićete u položaju krave. Dok izdišete vazduh, leđa polako izvijajte ka gore, tako što ćete uvlačiti stomak ka kičmi, a glavu i ramena polako spuštati ka grudima, sve dok ne zauzmete položaj mačke. Ponovite oba položaja ukupno tri puta, uz pravilan udah i izdah.

Istezanje u sedećem  položaju: Sedite na stolicu. Stopala su na podu. Stavite levo stopalo na desno koleno i lagano se nagnite unapred. Zadržite se u tom položaju 15 do 20 sekundi. Ovo isteže karlični mišić koji se zove piriformis. Ponovo sedite uspravno. Ponovite vežbu nekoliko puta.

Istezanje „poza deteta“: Kleknite na zemlju i stavite dlanove na pod. Ruke su ispružene. Ne odižući dlanove sa poda pomerite telo unazad tako da vam karlica doseže do peta a glava dodiruje kolena.

 

 

 
Photodjo/gettyimages.co.uk

još iz kategorije