12.01.2014 Korisni saveti

3 kritične tačke u trudnoći

Tokom trudnoće i nakon porođaja pojedini delovi tela posebno su „ugroženi“, stoga im treba posvetiti posebnu pažnju kako biste sprečili pojavu strija, celulita i mlohavosti.

kriticne tacke

Sigurni smo da želite lepo da izgledate i nakon porođaja, te vam pravovremano ukazujemo na delove tela koji najviše stradaju u trudnoći. Evo kako da određene promene svedete na najmanju moguću meru…

GRUDI

  • Opuštanje

Grudi se sastoje od masnog tkiva i mlečnih žlezda grozdastog oblika u kojima se nalaze mehurići. Mleko iz njih luči se kroz mlečne kanaliće. Između dva mehurića nalaze se vezivno i masno tkivo, čiji je zadatak da štite mlečne žlezde. Uzevši u obzir to da u ženskim grudima nema mišića, njihovu težinu podupire koža koja je tokom trudnoće izložena dodatnom naporu zbog uvećanja mlečnih žlezda. Ako koža izgubi elastičnost i opusti se, grudi će izgledati mlohavo.

Kako sprečiti ovu pojavu?

Svakodnevno održavajte elastičnost i čvrstinu grudi nanošenjem odgovarajućih hidratantnih i hranljivih krema, jer ćete tako kožu prilagoditi povećanom obimu grudi. Laganim kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu umasirajte kremu na kritičnu tačku, najpre vrhovima prstiju, a zatim celim dlanovima. Bilo bi poželjno da ovaj tretman podržite odgovarajućim grudnjakom, jer je on odlično sredstvo protiv opuštanja kože. Postoje modeli grudnjaka koji i bez pritiska podupiru grudi, prilagođavaju se njihovim promenama i pružaju im potpunu udobnost. Važno je napomenuti da ga morate stalno nositi (osim dok spavate).

  • Strije

Od samog početka trudnoće grudi se pripremaju za dojenje. Zahvaljujući delovanju hormona (naročito estrogena i progesterona), povećavaju se obim i težina dojki, koje zbog toga postaju nabrekle i tvrde. Površinske vene postaće izraženije zbog jačeg protoka krvi u tkivu, a istovremeno će se smanjiti i masni potkožni sloj. Sve ovo zajedno uzrokovaće rastezanje kože i nastanak strija.

Kako sprečiti ovu pojavu?

Svakodnevnom masažom dekoltea određenim preparatima ojačaćete i nahraniti kožu, te će ona lakše podneti posledice neminovnih promena. Ako na strije delujete čim se pojave (kada su još uvek crvene boje), moći ćete da zaustavite njihovo dalje stvaranje i ublažite ili uklonite već postojeće. U sprečavanju nastanka strija, veliku ulogu igra ishrana. Bakar (mineral koji se nalazi u voću, povrću, žitaricama i pečurkama) zajedno sa vitaminom C podstiče proizvodnju kolagena u najdubljem sloju kože. Vitamini A i E povoljno utiču na prevenciju strija, a u pomenutim namirnicama naći ćete i proteine neophodne za regeneraciju kože.

STOMAK

  • Ponovo strije!

Najčešće se pojavljuju na stomaku. Pošto je koža na ovom delu konstantno izložena rastezanju i promenama u obimu i težini, potrebna joj je svakodnevna nega, jer će u suprotnom doći do „pucanja“.

Šta treba preduzeti?

Upotrebom odgovarajućih kozmetičkih proizvoda, povećaćete elastičnost kože i njenu otpornost na istezanje, čime ćete sprečiti (ili bar ublažiti) pojavu strija. Ove proizvode treba da koristite redovno od samog početka trudnoće. Prilikom njihovog izbora konsultujte se sa svojim lekarom ili dermatologom.

BUTINE I ZADNJICA

  • Celulit!

Pojavu celulita u trudnoći podstiče bura hormona u organizmu, posebno usled pojačanog lučenja progesterona i estrogena čije delovanje usporava krvotok i limfnu drenažu, što opet dovodi do zadržavanja vode u organizmu. Pored toga, povećanje težine stomaka ometa povratak krvi ka srcu, što takođe utiče na nastanak ovog problema.

Šta treba preduzeti?

Većina trudnica se oslanja na kozmetičke preparate koji suzbijaju celulit, što i nije loša ideja, ali da biste postigli dobar rezultat, počastite se i laganom masažom. Time ćete pokrenuti cirkulaciju koja je blokirana u zonama napadnutim celulitom. Kozmetičkim proizvodima postići ćete:

– poboljšanje površinskog sloja kože
– otklanjanje masnog sloja
– podsticanje limfne drenaže.

Poželjno bi bilo i da izmenite način ishrane, te ograničite unos soli – izbegavajte slane sireve i suhomesnate proizvode, kao i instant supe i konzervirana jela. Pijte najmanje dva litra vode dnevno!

Iako gubitak telesne težine ne znači nužno i nestanak celulita, ipak može poboljšati situaciju. Suvišni kilogrami svakako opterećuju organizam i ometaju cirkulaciju, pa samim tim stvaraju celulit.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije