12.01.2014 Dete

Šta činiti kada dete neće da se odvoji od majke?

Vaše dete plače svaki put kad mora da ostane s nekim drugim? Pročitajte nekoliko podataka o preteranoj povezanosti majke i deteta i saznajte kako je prevladati…

povezanst

Svako dete tokom odrastanja prolazi kroz periode kada je naročito vezano za roditelje, pogotovo za majku. To je zato što deca stvaraju blisku emocionalnu vezu s onima koji se o njima najviše brinu – najčešće s majkom, ali to može biti i otac, baka ili dadilja.

Istraživanja pokazuju da se novorođenče češće okreće prema mirisu mleka svoje majke, u odnosu na tuđu dojku, kao i da najčešće imitira majčina usta, pokrete jezikom i mimiku lica tokom prvih nedelju-dve svog života.

Značajna faza u razvoju dešava se oko sedmog meseca starosti, kad vaša beba počinje da razlikuje poznate ljude od onih koje ne poznaje. Tada se javlja neprijatnost i tzv. „strah od stranih lica“. U toj fazi dete će se privijati uz vas svaki put kad se susretne s nekim nepoznatim, ali i kad se nađe na nepoznatom mestu ili čuje nepoznate zvuke.

Mališanu je potreban osećaj sigurnosti, koji nalazi uz osobe koje se o njemu najviše brinu i s kojima je do tada proveo najviše vremena. Zato bi mu u tim situacijama trebalo pružiti podršku – to je samo faza u razvoju koja ne traje večno.

Najjača veza na svetu

Preveliku vezanost za vas primetićete prvi put u uzrastu između šest i devet meseci. U toj fazi razvoja bebe postaju sposobne da osete i shvate da im je neko izuzetno važan i osećaju veliku nesigurnost ako taj „neko“ nije uz njih. Počinju da shvataju da su roditelji osobe koje mogu da odu, ali se i vraćaju.

Oko prvog rođendana ono postaje samostalnije, ali se kod mnogih mališana faza potpune zavisnosti od roditelja javlja oko treće godine (kada se obično kreće u vrtić) i oko sedme, kada se kreće u školu.

Čim primetite prve znake takve zavisnosti, ohrabrite dete i pomozite mu da savlada neku situaciju kojoj nije doraslo i ne može iz nje da se izvuče. Time ćete jačati njegovo sampouzdanje, pa kada se ponovo bude našlo u sličnoj situaciji, moći će bez vaše pomoći da pronađe pravo rešenje.

Ne treba da brinete o tome da li je preterana detetova zavisnost, posebno u ranom uzrastu, znak da će se dete razviti u nesigurnu i plašljivu osobu. Ako se, na primer, uplašilo psa i počelo da plače, pomilujte psa i pokažite da je kuca dobra, ali ga nemojte prisiljavati da to i samo učini. Za to treba vremena…

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije