Seks u trudnoći
04.03.2023 Prvi trimestar

Seks u trudnoći: Kako da bezbedno uživate sa partnerom?

Samo zato što je beba na puto, ne znači da je seks u trudnoći zabranjen. Mnoge trudnice kažu da se osećaju čak prijatnije tokom seksa ali ipak treba imati na umu kako da bude bezbedan.

Seks u trudnoći: Kako da bezbedno uživate sa partnerom?

Da li ćete imati seks u trudnoći u potpunosti zavisi od vas i od toga koliko se prijatno osećate. Ali bez brige, potpuno je bezbedno imati seks tokom trudnoće, osim ako vas lekar ili ginekolog nisu savetovali drugačije.

Ako primetite bilo kakvo krvarenje, to može biti znak da vaše telo želi da prestanete i trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što nastavite sa redovnim seksom. Seks se obično ne savetuje onima koji očekuju blizance, trojke ili čak više bebica. Takođe, moguće je da će vam ginekolog preporučiti da nemate seksualne odnose ako nosite bebu nisko ili imate problem sa grlićem materice.

Ali generalno, seksualna aktivnost neće uticati na vašu bebu i u njoj treba uživati bezbedno uz mnogo razumevanja!

Da li orgazam može izazvati pobačaj?

Seks tokom trudnoće neće izazvati pobačaj. Većina pobačaja se dešava zato što se fetus ne razvija normalno. Ali pošto su pobačaji najčešći u prvom tromesečju, savetuje se da razgovarate sa svojim lekarom ako primetite krvarenje nakon orgazma, ako ste ranije imali problematičnu trudnoću ili ste zabrinuti iz bilo kog razloga.

Lekari tvrde da su orgazmi potpuno bezbedni tokom trudnoće, iako ćete možda primetiti da vam pružaju nešto drugačiji osećaj.

Uobičajene kontrakcije koje se javljaju tokom orgazma mogu biti jače tokom trudnoće, što neke žene može zabrinuti, ali one su prilično bezbedne. Neće vas dovesti do prevremenog porođaja i neće uopšte uznemiriti bebu.

Orgazam u trudnoći potencijalno može izazvati grčeve, tako da je to nešto što možete očekivati. Jedini put kada bi orgazam mogao biti problematičan je ako imate bilo kakvih problema sa placentom ili ako ste u poslednjim nedeljama trudnoće. Orgazami izazivaju kontrakcije u materici, tako da mogu dovesti do ranog porođaja.

Masturbiranje u trudnoći

Lekari zapravo savetuju masturbaciju kao najbezbedniji oblik seksa tokom trudnoće, jer postoji najmanji rizik od povreda. Ovo može biti olakšanje za mnoge žene koje se nalaze u stalnom stanju uzbuđenja, ali bez želje za penetracijom.

Izbegavajte korišćenje bilo kakvih mirisnih ulja ili lubrikanata koja mogu izazvati iritaciju jer vulva može biti osetljivija tokom trudnoće. Budite posebno pažljivi pri čišćenju seks igračaka koje koristite kako biste izbegli dobijanje infekcije.

Masturbacija tokom trudnoće je često čak preporučljiva u kasnim fazama trudnoće, posebno ako porođaj kasni.

Oralni seks u trudnoći

Da! Iako vaš partner može otkriti da imate drugačiji ukus.

Većina žena luči mnogo više sekreta u trudnoći. Tekstura se menja, gušća je i ima jači miris. Međutim, ako ima loš miris ili primećujete krv, obratite se svom ginekologu. Otkrijte i ovo: Krvarenje u ranoj trudnoći: Zašto se dešava i da li je opasno? (mojabeba.rs)

Da li seks u trudnoći utiče na bebu?

Vaša beba u razvoju zaštićena je plodovom vodom u materici, kao i snažnim mišićima same materice. Dakle, seksualna aktivnost neće povrediti bebu i neće moći da je osete.

Seks neće dovesti do toga da vaš partner bocka bebu i neće je povrediti svojim penisom ili seks igračkom. Fetus se nalazi daleko više od kraja vaše vagine i dobro je zaštićen.

I muškarci i žene mogu da brinu o tome da beba ’zna‘ da imaju seks. Beba će osetiti pokrete i čuti vaše glasove i druge zvukove, ali neće imati nikakav emocionalni odgovor na to. Neke bebe se kreću dok njihovi roditelji vode ljubav, a druge spavaju. U svakom slučaju, nema zbog čega da se osećate krivim.

Želja za seksom tokom trudnoće

Seks tokom trudnoće može biti izvanredno iskustvo, a promene nivoa hormona tokom trudnoće povećavaju vaš libido. U stvari, mnoge žene tvrde da doživljavaju intenzivnije orgazme tokom drugog tromesečja nego ikada ranije, tako da je normalno da žele i da začine stvari.
Miljana Momirović

PeopleImages/GettyImagesPlus

još iz kategorije