Krvarenje u ranoj trudnoći
03.02.2023 Prvi trimestar

Krvarenje u ranoj trudnoći: Zašto se dešava i da li je opasno?

Ako ste primetili krvarenje u ranoj trudnoći, prirodno je pretpostaviti najgore i osećati se zabrinuto. Ipak, ovo nije nužno opasno.

Da li je normalno krvarenje u ranoj trudnoći?

Iako u većini slučajeva, na sreću, nema razloga za brigu – devet od 10 žena koje krvare u trudnoći i dalje imaju zdrave bebe – pomoći će da shvatite zbog čega se to dešava kako bi se osećali sigurnije.

Šta učiniti ako doživite krvarenje u ranoj trudnoći?

Ukoliko primetite krvarenje u prvom trimestru trudnoće, bilo ono tačkasto ili obilnije, obavestite svog ginekologa koji će uraditi ultrazvuk kako bi se uverili da je sve u redu.

Međutim, ako je krvarenje obilno, imate jake bolove, ne osećate se dobro, imate vrtoglavicu, treba da potražite hitnu medicinsku pomoć, za svaki slučaj.

Krvarenje u ranoj trudnoći: 6 razloga zbog kojih se dešava

Implantacijsko krvarenje u ranoj trudnoći

Ako ste primetili rozikasto ili braon tačkasto krvarenje, najverovatnije je u pitanju implantacijsko krvarenje. Obično se dešava u prvih 12 nedelja prilikom usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice.

Tačkasto krvarenje

Slično menstruaciji, ali u mnogo manjoj meri, u ranoj trudnoći je vrlo moguće tačkasto krvarenje. Prepoznaćete ga po crvenoj ili braon boji kapljica krvi. U potpunosti je normalno zbog toga što hormoni još uvek nisu stigli da se promene sada kada ste u drugom stanju, pa se može desiti lagano krvarenje, obično u vreme kada biste i trebali imati menstruaciju.

Krvarenje nakon odnosa u ranoj trudnoći

U toku ili nakon seksualnog odnosa u prvih 12 nedelja moguće je da se pojavi lagano krvarenje. Hormoni tokom trudnoće omekšavaju grlić materice, pa je veća verovatnoća da će doći do blagog krvarenja.

Polip na materici

U ranoj trudnoći dešava se da hormoni izazovu formiranje polipa koji se često i povlači nakon porođaja. Najčešće uopšte nije zabrinjavajući i ne utiče na razvoj ploda. Prate ga tačkasto krvarenje i blagi osećaj bola u predelu materice.

Preteći pobačaj

Bez brige, nije isto što i spontani pobačaj. Prepoznaćete ga po obilnijem krvarenju, jačim bolovima u predelu materice i donjeg dela leđa. Razlikuje se po tome što grlić materice ostaje zatvoren. Neophodno je da se obratite ginekologu ili da zatražite hitnu medicinsku pomoć kako bi ultrazvuk pokazao u kakvom je stanju plod i da li vam je potrebna neka vrsta terapije.

Vanmaterična trudnoća

Dešava se kada se oplođena jajna ćelija razvija izvan materice, najčešće u jednom od jajovoda. Kada embrion počne da raste, najčešće se javljaju jaki bolovi, neprijatan osećaj, krvarenje, nesvestica i povraćanje. Ukoliko imate ove simptome, što pre se javite vašem ginekologu ili lekaru, bila noć ili dan zbog toga što se javlja unutrašnje krvarenje.

 

Šta god da je uzrok, samo vaš ginekolog može da vam da preciznu dijagnozu i idealno je da mu se obratite čim pre. (Pročitajte i: Kako da ishranom ublažite trudničke tegobe?)
Miljana Momirović

dolgachov/GettyImagesPlus

još iz kategorije