Voće “po meri” trudnice

Ukoliko, tokom trudnoće, unosite dovoljnu količinu voća i povrća zadovoljićete potrebu organizma za vitaminima, mineralima i vlaknima. S druge strane, adekvatan unos voća i povrća smanjiće rizik od nastanka probavnih smetnji i zatvora kojij su česta pojava kod trudnica.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pomorandže
Odlične su za hidrataciju tela i dobar su izvor folne kiseline, kao i vitamina C.

Mango
Jedan je od najboljih izvora vitamina A koji je neophodan za dobar imunitet, prevenciju proliva i bolesti respiratornog sistema. Takođe, obiluje vitaminom C.

Avokado
U odnosu na drugo voće sadrži najviše folne kiseline, a podjednako je dobar izvor vitamina C, vitamina B, vitamina K, vlakana, magnezijuma, gvožđa, kalijuma… Zahvaljujući svom sastavu avokado može pomoći u ublažavanju mučnina, kao i grčeva u nogama.

Limun
Osim što je odličan izvor vitamina C, limun može pomoći u ublažavanju mučnina. Podstiče rad sistema za varenje i smanjuje rizik od nastanka zatvora.

Banane
Banane su jako dobar izvor kalijuma, vitamina B6, C i vlakana. Oko 50 odsto žena tokom trudnoće oseća probleme sa radom organa za varenje i zatvor koji može prouzrokovati više faktora: pritisak materice na creva, zabrinutost, anksioznost, nedovoljan unos vlakana, prekomeran unos gvožđa.Povećanje unosa hrane bogate vlaknima može sprečiti i ublažiti zatvor, a vitamin B6 će ublažiti jutarnje mučnine.

Bobičasto voće
Odličan izvor vitamina C, vlakana i folne kiseline. Takođe, sadrži fitonutrijente i antocijanine.

Jabuke
Jabuke sadrže vlakna, vitamin A, C, kalijum… Istraživanja su dokazala da redovno konzumiranje jabuka može poboljšati zdravlje majke i zdravlje bebe, ali i smanjiti rizik od nastanka astme i alergije kasnije u životu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije