Zašto je važno da deca imaju svoj prostor?

Stručnjaci ističu da kako dete ide prema adolescentskom dobu istovremeno ide i prema individualnosti. Baš kao i u svemu drugom, vi kao roditelj morate usmeravati dete tako što ćete mu dati slobodu, ali unutar vaših ograničenja, koja se moraju poštovati. Važno je da detetu na vreme date neke manje odgovornosti, a sledeći korak – kao nagrada – može biti dečji sopstveni prostor. Podrazumeva se da uz prostor dolaze i određene obaveze koje će dete morati redovno da obavlja i na taj način pokaže i dokaže da je spremno za neku vrstu nezavisnosti.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ovo se ne odnosi na malu decu koja još nisu u stanju da vode računa o svojoj sobi, ali već sa 5-6 godina trebalo bi da se možete osloniit na njih. Ono što deca treba da poštuju jeste da svako jutro nameste krevet, da bar jednom nedeljno srede sobu, da slažu garderobu u ormare… Sami procenite kad je vaše dete spremno za bilo koju obavezu.

Deca svoju sobu treba da dožive kao privilegiju, a ne nešto što se podrazumeva i to im predstavite na taj način. Zapretite im da će ukoliko ne budu poštovali svoje obaveze spavati sa mlađim bratom/sestrom. Ukoliko nemate sobu viška koju ćete prepustiti detetu, obezbedite mu jedan deo dnevnog boravka u kome će se nalaziti njegove stvari i gde će vladati njegova pravila.

Na ovaj način dete se uči odgovornosti, a istovremeno će naučiti i da ceni ono što mu je dato. Današnja deca olako shvataju sve ono što imaju i smatraju da sve mogu dobiti bez velikog truda i rada. Potrudite se da dete od najranijeg detinjstva učite pravim vrednostima.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije