Kada dete treba da otvori Fejsbuk profil?

Deca u sve mlađem uzrastu traže da im se otvori Fejsbuk profil, dok se roditelji trude da što duže prolongiraju tu odluku. Kad je pravo vreme da „pustite“ dete u virtuelni svet?

deca na internetu 2

Psiholozi objašnjavaju da je veoma teško dati univerzalan odgovor na ovo pitanje jer deca sazrevaju različitim tempom i imaju različita interesovanja. Najveći broj i ne traži dozvolu roditelja da otvori nalog na Fejsbuku, tim pre što imaju mobilne telefone s kojih mogu pristupiti netu. Roditelji, eventualno, mogu da kontrolišu šta dete radi na kućnom kompjuteru.Po prirodi radoznali, tinejdžeri žele da sklapaju nova poznanstva, pa rado prihvataju pozive za prijateljstva i dopisuju se sa neznancima. Istraživanja pokazuju da je čak 15 odsto učenika pristalo da se vidi sa osobom koja ih je kontaktirala preko Interneta.

Prema pravilima Fejsbuka, donja granica za otvaranje naloga je 13. godina, ali praksa je sasvim drugačija – često i deca mlađe dobi imaju naloge na društvenim mrežama, koje im uglavnom otvaraju upravo roditelji. Stručnjaci ne preporučuju da učenici nižih razreda osnovne škole imaju profile i insistiraju na tome da Fejsbuku i Instagramau pristupaju uz nadzor roditelja. Takođe, savetuju da kompjuter bude u dnevnom boravku, kako bi roditelj mogao da prati dete šta radi na mreži, sa kim se dopisuje… Poželjno je da roditelji imaju šifre naloga svoje dece ili da budu „prijatelji“ sa njima i prate šta ovi rade u virtuelnom svetu.

Sa tinejdžerima treba biti obazriv, sa njima je ključno uspostaviti odnos poverenja kako bi se oni obratili odraslima ako dožive neprijatnost. Najbolji način da zaštitimo decu jeste da ih obrazujemo kako da se ponašaju u onlajn svetu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije