Crna čokolada: Slatkiš koji poboljšava plodnost
09.03.2023 Začeće

Crna čokolada: Slatkiš koji poboljšava plodnost

Da, crna čokolada zaista može poboljšati plodnost.  Čokolada se pravi od nekoliko stvari, uključujući kakao zrna, mleka, šećera, sojinog lecitina ili drugih emulgatora, i aroma. Crna čokolada, za razliku od mlečne, darži mnogo veći procenat kakaoa. Ima mnogo manje šećera i gorkog je ukusa.  I mnogo je zdrava…

Crna čokolada: Šta sve sadrži

Crna čokolada se smatra veom hranljivom i divoljno ju je konzumirati u malim količinama. Čokolada od 100 grama sadrži oko 600 kalorija. Sadrži mešavinu proteina (7,8 grama), masti (43 grama) i ugljenih hidrata (46 grama). Ima 24 grama šećera i 11 grama vlakana po pločici. Minerali koji se nalaze u crnoj čokoladi uključuju gvožđe, magnezijum i cink. Ako jedete pločicu koja sadrži 70 do 85%  kakaoa, unećete 67% preporučenog dnevnog unosa (RDI)  gvožđa, 58% RDI za magnezijuma, 89% RDI bakra i 98% RDI za mangana.  Osim toga, unećete i znatne količine fosfora, kalijuma i selena. Ova poslastica sadrži mešavinu zasićenih i mononezasićenih masnih kiselina i malu količinu polinezasićenih masnih kiselina. Crna čokolada sadrži stimulanse teobromin i kofein, ali u manjem procentu tako da neće uticati na san ako je konzumirate u večernjim satima.

Zašto treba jesti crnu čokoladu

Neki stručnjaci smatraju da je crna čokolada super hrana – i to sa dobrim razlogom.

  • Crna čokolada je odličan izvor antioksidanata, koji mogu pomoći zdravlju spermatozoida i jajnih ćelija. Postoji termin u ishrani koji se zove ORAC, što znači kapacitet apsorpcije slobodnih radikala. To je način da se izmeri antioksidativna moć određene hrane. Sirova i neprerađena zrna kakaoa imaju zaista visok ORAC rezultat, veći čak i od asai bobica i borovnica. Glavni antioksidansi koji se nalaze u crnoj čokoladi su: katehini, flavanoli, polifenoli, selen i cink.
  • Flavonoli u crnoj čokoladi imaju kapacitet da maksimiziraju protok krvi i snizi krvni pritisak. Oni mogu izazvati stvaranje azot-oksida u zidovima arterija, koji širi arterije i snižava krvni pritisak. Ako imate hiperetnziju, pojedite štanglu crne čokolade dnenvo.
  • Crna čokolada može smanjiti rizik od srčanih bolesti jer uiče i na holesterol. Može podići nivo dobrog HDL holesterola i  sprečiti oksidaciju LDL holesterola. Oksidovani LDL holesterol je posebno loš jer može oštetiti arterije i ugroziti srce.
  • Crna čokolada ima sposobnost da smanji insulinsku rezistenciju. Ovo ne samo da smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, već je dobra vest i za žene koje imaju PCOS (sindom policističnih jajnika). Insulinska rezistencija je jedan od problema koji onemugućava začeće i pogađa sve veći broj žena.
  • Crna čokolada može pomoći u zaštiti kože od štetnih sunčevih zraka. Poboljšava prokrvljenost kože i činije elastičnom i hidriranom.
  • Crna čokolada može poboljšati dotok krvi u mozak i pospešiti moždane funkcije. To je dobra vest za trudnice kojima, uobičajeno, opadaju kognitivne sposobnosti.
  • Istraživanja pokazuju da je crna čokolada jedan od najboljih saveznika u borbi protiv stresa.  A nervoze nam ne fali. Naročito ženama koje pokušavaju da zatrudne.
  • Takođe može smanjiti upale i ojačati imunološki sistem.

 
eternalcreative/gettyimages.co.uk

još iz kategorije